Anadolu'da Film Ticareti

Taşrada, film programla­rının değişmesi, İstanbul sine­malarına oranla her zaman daha hızlı olmuştur. İstan­bul'da bir ya da iki ay afişte kalan bir filmin ömrü, Anado­lu'da en fazla bir haftadır. Bunun nedeni de Anado­lu'daki kent ve kasabalarda nüfusun az, seyirci sayısının da belirli olmasıdır. Film programlarının Anadolu’da haftada bir ya da iki kez deği­şiyor olması, kiraya veren ve kiralayan arasındaki kazancı daha da artırdığından, her iki tarafı memnun etmiş, sonuçta Anadolu-İstanbul hattında yaşanan film ticareti hızlan­mıştır.

Anadolu'da Film Ticareti

1926 yılında sadece Lale Film'in haftada ikişer film gönderdiği illere baktığımız­da; Ankara'da 'Cumhuriyet' ve 'Türk Ocağı' sinemaları, Adana ve Samsun'da yine 'Türk Ocağı' sinemaları, Gire­sun, Muğla, Kula, Manisa, Salihli, Balıkesir ve Bursa si­nemaları görülür. Verilen bu örnek, sadece Lale Film'in da­ğıtım alanına giren iller ve si­nemaları göstermekte.

Anadolu'da Film Ticareti

Buna diğer yerli ve yabancı dağıtım şirketlerini de eklediğimizde, taşradaki sinema faaliyetleri­nin, dönemin şartları içerisin­de, ne kadar yoğun olduğu Taşra pazarının bir hayli canlı ve kazançlı olması kısa sürede dağıtım şirketlerini karşı karşıya getirmiş ve ciddi bir rekabet ortamının oluşma­sını sağlamıştır. Dönemin Os­manlıca sinema dergilerine baktığımızda, "En ucuz filmi Lale Film'den alabilirsiniz" gibi ilanlara rastlamanız, bu durumun en açık göstergesi­dir. İstanbul'daki dağıtım şir­ketleri arasında yaşanılan re­kabete Suriye ve Yunanistan üzerinden yurda kaçak olarak film sokan diğer sinema tacir­lerinin de katılmasıyla var olan rekabet daha da artar.

Yorumlar

  • aaa çok ilginç

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Yıldırım ve Düşmesi

Yıldırım ve Düşmesi

ANTİK MISIR'DA AMPUL KULLANILARAK AYDINLATMA YAPILIYORDU
Antik Mısır’da Aydınlanma

Antik Mısır’da Aydınlanma

Antik Mısır ve Elektrik

Antik Mısır ve Elektrik

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hataların Yarattığı Bahane

probiyotik

Yıldırım ve Düşmesi

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun