Güzide Sabrı, Aka Gündüz, Esat Mahmut Karakurt, Raif Necdet, Safveti Ziya, Selami İzzet, Selamı Münir, Feridun Hikmet Es, Muazzez Tahsin Berkand, Halide Nusret Zorlutuna, Mükerrem Kamil Su, Peride Celal, Fakihe Odman, Cahit Uçuk, Kerime Nadir, Mebrure Koray, Şükûfe Nihal gibi yazarların öne çıktığı ilk dönem aşk romanlarında, zaman zaman okumuş genç kızların özgür davranışlarından doğan rahatsızlıkların ve ahlaki sorunların işlendiği de görülmüştür.
Ama ağırlık, Muazzez Tahsin Berkand'ın Halide Edib'ten devraldığı 'olumlu aydın genç kız' tipinde, 'çağdaş' Türk kadınının toplumsal yapıda yerini almasındaki kararlılığın sergilenmesindedir. Bu yeni kadın imgesi, Cumhuriyet'in aydın kadınının örnek bir temsili; dönemin kadın dergilerinde tanımlanan "Cumhuriyet kadını fikri mücadelelere, edebiyat hareketlerine, spora ve aynı zamanda ev kadınlığına, anneliğe ve zevceliğe merbut, mükemmel kadındır" fikriyatının romanda vücut bulmuş halidir.
Halide Edib'in 'Tatarcık' (1939) romanı bu alanda iyi bir örnektir. Suat Derviş'in o yıllardaki değerlendirmesiyle; Tatarcık, "müellifin iddia ettiği gibi kendi neslinden herhangi bir Türk kızının ayrı ayrı ve biraz da aykırı cephelerini nefsinde toplamış olan genç bir mahluk değildir. O, müellifin genç Türk kızlarına, hatta genç Türk erkeklerine örnek olarak vermek istediği bir numunedir".
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız