Doğu-Batı karşıtlığının popüler çözümlerinde, ağırlığın kadın tiplemesine verildiğini görüyoruz. Anlatımındaki coşku ve heyecanla, Raif Necdet Bey'in "naif" bilimkurgusu 'Semavi İhtiras' (1932), o yıllardaki toplum tasarımını içtenlikle yansıtıyor: "İlme ve tefekküre çok meftun olan zeki ve gürbüz Yıldız, sporun her nevinde hayrete şayan muvaffakiyetler göstermiştir. Kuvvetli bir kürekçi, iyi bir tenisçi, zarif bir amazon olduğu kadar mahir ve cesur bir futbolist, bir şoför ve hususiyle bir pilottur. (...) Kafası Garp kültürüyle, ruhu Şark hassasiyetiyle haşrü neşir olmuş canlı bir tezat san'atı!. İşte Yıldız!.. Realist dimağında Garp medeniyetinin yalnız müspet, yalnız feyizli ve nurlu cephesi hakim olduğu kadar romantik kalbinde de Şarkın yalnız şiir ve şefkat dolu heyecanları, temiz ve yüksek duygulan payidar kalmıştır".
Artık terk edilen Şark'ı hâlâ yüreğinde hissettiği anlaşılan Raif Necdet Bey, gelebilecek tepkilere karşı, "Mamafih bu kibar Şarklılıkta asırlarca İslam dünyasını karanlık bir hayatsızlık içinde mefluç bırakan meşum tevekkül ve meskenet felsefesinin zerresi yoktu" ifadesini eklemeyi de unutmaz.
'Tayyare'ler ve 'Tayyareciler', modernleşmenin tahayyül edilebilecek en yüce noktası olmalıydı ki 'Semavi İhtiras'ın 'Yıldız'ı, pilotluk özelliğiyle öne çıkarılmıştı. Esat Mahmut Karakurt, Muazzez Tahsin Berkand, Kerime Nadir, Mükerrem Kamil Su ve daha nice yazarımızın 'havalarda' geçen çok sayıda romanı vardır. Popüler romanlarda modern hayat ile kadınlar arasındaki ilişkinin daha gerçekçi tasvirleri; otomobil kullanmak, yüksek eğitim, çalışma hayatına katılım, deniz banyoları, balo ve çaylar üzerinden yapılmıştır.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız