Osmanlı topraklarına 1826 yılında ayak basan Blak ailesinin serüveni, Aleksandr Blak'ın İzmir'deki Fransız ticaret kolonisine 'temsilci' seçilmesiyle başlar. Ticaretin kendisine pek kâr getirmediğini anlayan Aleksandr Blak, Fransız Elçiliği tarafından İzmir'de yayımlanan 'Spectateur Oriental' gazetesine yazılar yazmaya başlar. O yıl, gazeteye de ortak olur. Artık sadece dışarıdan katkı yapan değil, gazeteyi fiilen idare eden ve Yakındoğu politikasında etkin rol oynayan bir kişi haline gelmiştir. Aleksandr Blak'ın Avrupa devletlerinin ticari çıkarlarına karşı Osmanlı devletinin yanında yer alan yazılar yazması Fransız, Rus ve Avusturya elçiliklerini karşısına almasına yol açar.
1827'de Navarin'de Osmanlı Donanması'nın İngiliz, Fransız ve Rus donanmaları tarafından hileyle yakılması üzerine, Blak Bey'in tepkisi sert olur. Blak Bey şiddetli makaleleriyle Avrupa devletlerini ve Fransız politikasını eleştirince Fransız Elçiliği, hem onun gazetesini kapattırır hem de makinelerine el koydurtur. Bunun üzerine Blak Bey, 1828 yılında 'Courrier de Smyrne' adında yeni bir gazete çıkarmaya başlar. Bu gazetede yazılarını daha da ağırlaştırır. İstisnasız hepsi de Türklere çatmayı ilke kabul etmiş Avrupa basınının karşısına, Osmanlı'nın tek savunucusu olarak dikilir ve başarılı da olur.
1831'de Sultan Mahmut İstanbul'da bir 'resmi gazete' yayınının hazırlığı içindedir. Türkçe çıkacak gazetenin Arapça, Rumca ve Ermenice nüshaları da bastırılacaktır. Ayrıca Avrupa'ya hitap edecek Fransızca bir baskı da düşünülür ve bunun yönetimi, Aleksandr Blak'a verilir. Aleksandr Blak Bey, mali sorunlar yüzünden zor yürüttüğü kendi gazetesini kapatarak 5 Kasım 1831'de 'Moniteur Ottoman' adlı Osmanlı gazetesini yayımlamaya başlar. 1836 yılındaki ölümüne kadar bu görevi sürdüren Aleksandr Blak Bey, Mustafa Reşit Paşa'nın deyimiyle, 'Fransız kamuoyunun fikirlerini Türkler lehine değiştiren' önemli kişiler arasında yer alır.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız