Osmanlılar 30 Ekim 1912 günü, dört Balkan ülkesinin yani Bulgaristan, Sırbistan, Karadağ ve Yunanistan'ın seferberlik ilan ettiklerini öğrendikleri sırada, İtalya ile harp halindeydiler. Derhal barış imzalamaya çalıştılar ve 15 Ekim günü Ouchy Antlaşması'nın ardından tüm enerjilerini Balkanlar'a yönelttiler. Ama geç kalmışlardı. 1 Ekim günü başlattıkları seferberlik bu tarihte yüzde 50 oranında bile tamamlanamamıştı. Osmanlıların zayıf durumunu sezen Balkan devletleri tek tek bir başarı kazanamayacaklarını bildikleri için anlaşmışlar ve hazırlıklarını bitirmişlerdi.
Savaş kaçınılmazdı. Hatta sabırsız Karadağlılar savaş ilanını beklemeden sınır ihlallerine başlamışlardı. Ama hazırlıklar için tek bir saate dahi ihtiyacı olan Osmanlı devleti, 16 Ekim günü savaşı resmen ilan eden taraf oldu. 18 Ekim günü savaş başladı. Başkomutan Vekili Nâzım Paşa'nın kolordu komutanlarını hücuma zorlayan telgrafları, yığınağını tamamlayamamış Osmanlı ordularının savunma düzenini bozmaktan başka bir işe yaramadı.
Tepeden tırnağa hazır olan Bulgarlar önce 22-23 Ekim'de Kırklareli, sonra da 29-30 Ekim'de Lüleburgaz-Pinarhisar meydan muharebelerinde zafer kazanarak Edirne'yi kuşattılar. Düzensiz şekilde ve ağırlıklarını bırakarak geri çekilen Osmanlı birlikleri ancak Gelibolu ve Çatalca'daki tarihi istihkâmlarda tutunarak bir cephe oluşturabildi.
Yorumlar
Yazık olmuş
Fena olmuş
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız