Türkiye'nin Rus ve Yunan donanmalarına karşı İngiltere'den aldığı iki gemiden Sultan Osman, mayıs ayında, Reşadiye ise Temmuz'da hazır olmuştu. Ancak bedelleri olan 7,5 milyon altın tümüyle ödendiği halde İngiltere sudan bahanelerle teslimatı geciktirip duruyordu. Ha midiye kahramanı Rauf Bey, 1.200 bahriyeli ile bunları alma ya gitmişti.
2 Ağustos günü, bayrak çekme töreninden yarım saat önce gemilere el konulduğu resmen açıklandı. Gemicilerimiz zorla çıkmak isteyince İngiliz askerleriyle karşı karşıya geldiler. Rauf Bey hatıralarında, “Öfkeden ölmediğime hala şaşarım” demiştir.
Ülkede korkunç infial uyandıran bu olayın gelişmelere etki si, sanıldığından büyüktür. Kazım Karabekir, “Eğer İngilizler Sultan Osman zırhlısını bir tarafsızlık anlaşmasıyla bize teslim etseler Almanlarla ittifaka ve Alman gemilerine gerek kalmazdı” yorumunu yapmıştır. Ve hiç kuşkusuz ki Almanlar nezdinde yapılan ilk resmi girişimin, Cemal Paşa'nın gemilerden umu dunu kestiği 20 Temmuz'un ertesinde yapılması ve yine aynı gün Fransız ve Rus liderlerinin Petersburg'da buluşması, Almanlara ittifak önerilmesini kolaylaştırmıştır.
İngilizlerin Osmanlılar karşısındaki kötü niyetlerini ispat eden bir başka husus da donanmayı ıslah için görev yapan Amiral Limpus komutasındaki İngilizlerin, 14 Ağustos günü tüm ilişiklerinin kesilerek geri gönderilmeleri üzerine ortaya çıkacaktı. Türkiye'nin paylaşımını planlayan İngilizler, gemilerin kazan borularını ve nişangâhlarını sabote etmişlerdi. İngiltere'deki bahriyelilerimiz 2 Ağustos'tan sonra Reşitpaşa vapuru ile İrlanda'yı dolaşarak Lizbon üzerinden dönüşe geçtiler. 4 Ağustos günü İngilizler de savaşa katıldılar ve Almanların Akdeniz filosunun Geoben ve Breslau gemileri, Çanakkale'ye doğru kaçtılar.
Yorumlar
O gemileri kullanmamıza izin yok
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız