Eb-Ced ve Musiki

Aslında, Ebced, birçok alanda kul­lanılır ve Arap harflerinin belirli şe­kilde yanyana getirilmesinden ortaya çıkan bir kelimeler silsilesidir. Her harfin belli bir sayı değeri vardır ve bu değerler, bazen sayı, bazen de harf halinde matematik işlemlerin­den muskaya, büyücülükten müziğe kadar her alanda işe yarar.

Eb-Ced ve Musiki

Ebced'in notaya uyarlanması, her harfin belli bir sesin karşılığı olması şeklindedir. Harflerin altına yazılan sayılar da usul ve ritmleri gösterir. 800'lü yıllardan yüzyılımızın başına kadar geçen sürede kullanılan nota sistemlerinde temel, her zaman için Ebced'in bu değişmez kuralıdır.

Eb-Ced ve Musiki

İslam müziğinin ilk dönem nazari­yatçılarınca kaleme alınan kitaplar yüzlerce nota içerirler. Ancak bunlar, kitapların ait olduğu dönemlerde ça­lınan eserler değil, nazari konularla ilgili örneklerdir... Bir parçanın me­lodisiyle, ritmiyle ve sözüyle başın­dan sonuna kadar yazılması için 13. yüzyılı, Şirazlı Kutbüddin'in (1236-1311) "Durretu'ut-Tâc"mı beklemek gerekecektir.

Eb-Ced ve Musiki

Ebced notası, sonraki yıllarda, İs­lam müziğinin Urmiyeli Safiyuddin (1230'lar-1294), Maragalı Abdülka­dir (1350'ler-1435), Lâdikli Abdül­hamid (l6.yy) gibi en ünlü isimleri­nin kitaplarında yer alacak ve Os­manlı müzisyenleri, 17. yüzyıldan sonra artık kendi notalarını kendileri icat etmeye başlayacaklardır.

Yorumlar

  • Müziğin büyük isimleri varmış

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Elektronik Çöpler ve Tüketim

Elektronik Çöpler ve Tüketim

Kontrollü Ateş

Kontrollü Ateş

İcat Edilen İlk Kibrit

İcat Edilen İlk Kibrit

İlk İnsanların Ateş Yakma Şekli

İlk İnsanların Ateş Yakma Şekli

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Şahsi

probiyotik

Elektronik Çöpler ve Tüketim

bubble30
Nielawore

LAGÜN BULUTSUSU: MESSIER 8

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun