Abdülaziz döneminde, İstanbul sokaklarındaki ilginç görüntülerden biri de atlı tramvaylardı. İstanbul'da tramvay yapılması konusundaki ilk girişim, Meclis-i Maabir üyesi Rüstem Bey'den geldi. Rüstem Bey, hükümete yazdığı 14 Nisan 1868 tarihli bir yazısında, 'tramvay tabir olunan yolların inşasına dair' kendi buluşu olan tek raylı bir sistemden bahsetmekte, uygun fiyatla yolcu ve eşya taşınacağını beyan ederek imtiyaz istemekteydi. Söz konusu bu imtiyaz kendisine verilmiş, ancak tek raylı olarak öngörülen sistem uygulamaya geçememiştir.
Rüstem Bey'in bu girişiminden bir yıl sonra, Kostantin Karapano Efendi de 'tramvay inşaatı için' gerekli imtiyazı alır. Karapano Efendi'nin 1869 Ağustos'unda Babıali'ye iletilen teklifine göre, Galata'dan Ortaköy’e, Eminönü’nden Aksaray'a ve ayrıca Aksaray'dan çeşitli kollarla Topkapı ve Yedikule'ye doğru atlı tramvay işletilecektir. Teklif benimsenir ve 30 Ağustos 1869' da mukavele imzalanır.
Karapano Efendi kurduğu İstanbul Tramvay Şirketi vasıtasıyla, zarar ve ziyanı kendine ait olmak üzere şu hatları inşa edecektir:
'Birinci Hat' Azapkapı'dan başlayarak Galata, Tophane, Beşiktaş ve Ortaköy'e;
'İkinci Hat' Eminönü'nden başlayıp Babıâli ve Soğukçeşme'den geçerek Divanyolu Caddesi ile Aksaray'da Yusufpaşa Çeşmesine kadar gidecek;
'Üçüncü Hat' Aksaray'da ikinci hattan ayrılarak Samatya ve Yedikule'ye varacak;
'Dördüncü Hat' ise Aksaray'dan Topkapı'ya ulaşacaktır.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız