1870 Mart'ında şirketin hazırladığı tramvay hattı haritaları ve istimlak planları onaylanır. Nisan ayı içinde ise Galata’da Arapçarşısı ve Çeşmemeydanı arasındaki sokakta, yolların düzenlenmesi çalışmalarına başlanır. 5 milyon 800 bin kuruş tutarında bir masraf yapan Osmanlı hükümeti, başkent yollarındaki gerekli düzenlemeleri altı ayda tamamlar ve şirkete teslim eder.
Bu şekilde hızlanan inşaat ve yolların taban döşeme çalışmaları 1870 Ekim'inde Azapkapı'dan Yorgancılarbaşı'na kadar olan 1000 arşınlık bir mesafeye ulaşmıştır. İstanbul tarafında ise Kasım ayında Ayasofya civarına dek varır. Aynı günlerde, Galata'da Mahmudiye Caddesi ve Çeşmemeydanı arasındaki alanda ilk demir çubukların yerleştirilmesine başlanır.
DENEME SEFERLERİ
Azapkapı-Beşiktaş hattı çalışmalarının 1871 Haziran'ında tamamlanmasıyla deneme seferlerine geçilir. Hat boyunca Karaköy, Kabataş ve Beşiktaş'ta olmak üzere üç adet durak ve bekleme salonu inşa edilmiştir. Tramvayın vagonları Viyana'dan getirtilirken, bunları çekmek üzere gereken atlar da bu iş için yetiştirilmiş Macar katanaları arasından seçilmiştir.
Azapkapı-Beşiktaş hattı, 31 Temmuz 1871 tarihinde açılır. Bu münasebetle Tophane'de düzenlenen büyük törene, hastalığı sebebiyle hazır bulunamayan Sadrazam Ali Paşa'yı temsilen Şura-yı Devlet Reisi Kamil Paşa başta olmak üzere, Hüseyin Avni Paşa, Ethem Paşa ve öteki devlet ileri gelenleri, yabancı ülke elçileri, ticari ve mali çevrelerden birçok zevat katılmıştır. Bunaltıcı yaz sıcağına rağmen, tören alanında çok kalabalık bir halk topluluğu da birikmiştir.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız