Metin Kutusu: 1918–1923 arasında beş yıl işgal altında kalan İstanbul'da Fenerbahçeli sporcular, hem müttefik takımlarıyla oynadıkları maçları kazanarak halka moral verdiler hem de Dereağzı'ndan kayıklarla silah kaçırıp Anadolu'da savaştılar.
İngiliz ve Fransız askerleriyle yerel kulüplerin yaptığı futbol karşılaşmalarıydı. Geleceğin üç büyükleri, Beşiktaş, Galatasaray ve özellikle de Fenerbahçe, defalarca işgal takımlarıyla karşı karşıya geldi. Savaşta dize getiremedikleri Türkleri, Mondros'ta masa başında yenen İngiliz ve Fransızlar, bir kez de spor arenasında zaferlerini tescil etmek istiyorlardı. Taksim ve Kadıköy, hemen her cuma ve pazar günleri panayır yerine dönüyordu. Bir yanda fesli Türkler diğer yanda üniformalı işgalciler... Savaşla birlikte ayrılan taraflar, sahada kıyasıya mücadele eden takımlarını gönülden destekliyorlardı.
Türk takımları işgalci ekiplerle 5 yılda toplam 80 maç yaptı. Bu maçların 50'sini Fenerbahçe oynadı. Yani mütareke ve işgal İstanbul'unda Türk futbolu deyince ilk akla gelen Kadıköy'ün Fenerbahçe'siydi. Sarı lacivertli gençler, 55 parçalık armadanın Boğazda görülmesinden tam 11 gün sonra ilk kez 24 Kasım'da dikildi Fransızların karşısına... Kadıköy'deki ilk İstanbul'un işgal günlerinde halkın en büyük dayanaklarından biri maç 3–1 Fenerbahçe'nin üstünlüğüyle sonuçlanırken 5 yıl boyunca 50 maç sürecek maraton da başlamış oluyordu.
Fenerbahçe 8 Aralık 1918'den, 11 Şubat 1923'e kadar ne İngilizlere ne Fransızlara ne de İskoçlara hiç yenilmedi ve 26 maçlık bir galibiyet serisi yakaladı. 31 maç üst üste hiç kaybetmedi. 51 ay boyunca, Taksim'de, Kadıköy'de ve Bakırköy'de İstanbulluların yüzünü hep o güldürdü. Özellikle de Pera'nın hemen yanıbaşındaki Taksim'deki maçların havası başka oluyordu. Galibiyetin ardından soluğu Pera'da alan Fener tutkunları, caddeden belki zafer naralarıyla geçemiyorlardı ama gülen yüzleriyle binbir türlü nispet yapıyorlardı, müttefik destekçilerine...
Yorumlar
Fenerbahçe büyük fedakarlıklar yapmış
Helal olsun Fenerbahçe!
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız