Eylül 19, 2024

Osmanlı Hava Birliği

Üsteğmen Cemal ile Vahran Usta hem Ertuğ­rul'u denemek hem de keşif yapmak amacıyla sık sık ha­valanıyorlardı. Mart ayının ilk günleri de bu keşif uçuşla­rının sıklaştığı bir dönemdi. Çanakkale'deki bölge kuman­danlığından da denizdeki ma­yınların durumuyla ilgili sü­rekli rapor isteniyordu.

Osmanlı Hava Birliği

3 Mart 1915 günü Üsteğ­men Cemal Bey ile Vahran Usta Boğaz'da keşif için hava­landılar. Karşılaştıkları man­zara birkaç haftadır gördükle­rinden farklıydı. Boğaz giri­şinde hiçbir İngiliz mayın ta­rama gemisi yoktu. Birkaç kez Boğaz'i dolaştıktan sonra ma­yınların bir bölümünün geçit verecek şekilde temizlenmiş olduğunu gördüler. Bin metre yükseğe çıkarak keşif uçuşunu fark ettirmeden kumandanlı­ğa döndüler ve mayınların te­mizlendiğini rapor ettiler. 8 Mart gecesi Nusret mayın ge­misi, İngiliz karakol gemisinin kötü hava şartları nedeniyle yerini terk etmesini fırsat bilip aynı yere 20 mayın döşedi.

Osmanlı Hava Birliği

 Mayınların temizlendiğini düşünen Müttefik donanması, 18 Mart 1915'te harekata başladı. Aynı akşamüzeri İngi­liz ve Fransızlar, 4'ü mayın, 2'si de top mermisi tarafın­dan olmak üzere, 6 savaş ge­misi kaybettiler, İngilizler ma­yın hasarının, hazırlıksız ol­dukları yüzen mayınlar tara­fından meydana geldiğini dü­şündüler.

Yorumlar

  • Osmanlı Devleti'nde hava kuvvetleri olduğunu bilmiyordum

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Fenike Devleti'nin Kronolojisi

Fenike Devleti'nin Kronolojisi

Seyir Defterinde Ertuğrul

Seyir Defterinde Ertuğrul

Ertuğrul Gemisinin Doktoru

Ertuğrul Gemisinin Doktoru

Ertuğrul Gemisinin Seyir Sorunları

Ertuğrul Gemisinin Seyir Sorunları

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Uzun Mücadele

probiyotik

Fenike Devleti'nin Kronolojisi

bubble30
Nielawore

YILDIZ OLUŞUM KARAKOLU: DİGEL BULUTLARI

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun