Üsteğmen Cemal ile Vahran Usta hem Ertuğrul'u denemek hem de keşif yapmak amacıyla sık sık havalanıyorlardı. Mart ayının ilk günleri de bu keşif uçuşlarının sıklaştığı bir dönemdi. Çanakkale'deki bölge kumandanlığından da denizdeki mayınların durumuyla ilgili sürekli rapor isteniyordu.
3 Mart 1915 günü Üsteğmen Cemal Bey ile Vahran Usta Boğaz'da keşif için havalandılar. Karşılaştıkları manzara birkaç haftadır gördüklerinden farklıydı. Boğaz girişinde hiçbir İngiliz mayın tarama gemisi yoktu. Birkaç kez Boğaz'i dolaştıktan sonra mayınların bir bölümünün geçit verecek şekilde temizlenmiş olduğunu gördüler. Bin metre yükseğe çıkarak keşif uçuşunu fark ettirmeden kumandanlığa döndüler ve mayınların temizlendiğini rapor ettiler. 8 Mart gecesi Nusret mayın gemisi, İngiliz karakol gemisinin kötü hava şartları nedeniyle yerini terk etmesini fırsat bilip aynı yere 20 mayın döşedi.
Mayınların temizlendiğini düşünen Müttefik donanması, 18 Mart 1915'te harekata başladı. Aynı akşamüzeri İngiliz ve Fransızlar, 4'ü mayın, 2'si de top mermisi tarafından olmak üzere, 6 savaş gemisi kaybettiler, İngilizler mayın hasarının, hazırlıksız oldukları yüzen mayınlar tarafından meydana geldiğini düşündüler.
Yorumlar
Osmanlı Devleti'nde hava kuvvetleri olduğunu bilmiyordum
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız