Ocak 26, 2025

Osmanlı İmparatorluğu’nda Türklük ’ün Önemi

II. Murad dönemi kültürel bakımdan oldukça önemlidir. Timur istilasından sonra Anadolu'da aşiret kültürü tekrar canlanmıştı. Osmanlı’lar Timur'un halefleri karşısında meşrutiyetlerini sağlamak ve Türkmen çevrelerinde nüfus kazanmak için, daha önce pek ön plana çıkarmadıkları Oğuzların Kayı koluna mensubiyetlerini, II. Murad döneminde iyice vurguladılar. Paralara ve toplara Kayı kolunun damgası vuruldu.

Osmanlı İmparatorluğu’nda Türklük ’ün Önemi

Bu dönemde Arapça ve Farsça'dan, Türkçe'ye yapılan tercümenler Osmanlı-Türk kültürünün gelişmesi bakımından oldukça önemlidir. Bu eserlerin önemli bir kısmı II. Murad'ın emir ve teşvikleriyle tercüme edilmiştir. II. Murad zamanında Türkçe ön plana çıktı ve edebi bir dil olarak gelişti. II. Murad zamanındaki bu hava, Fatih döneminde bir süre devam etmiştir. İmparatorluğun büyümesi ve Timur tehlikesinin sona ermesi ile Türk kimliği bir daha bu kadar ön plana çıkarılmamıştır.

Osmanlı İmparatorluğu’nda Türklük ’ün Önemi

Osmanlı İmparatorluğu'nda, Fatih'ten itibaren bütün yöneticilerin Türk olmayan devşirme kökenlilerden seçildiği, yaygın bir inanıştır. Ancak bu yanlıştır. Fatih döneminde Çandarlı Halil Paşa'nın öldürülmesinden sonra Türk kökenli idareciler bir müddet veziriazamlığa getirilmemiştir. Ancak bu bir denge siyasetinin sonucu idi. Nitekim devşirmelerin nüfusunun artması üzerine Fatih, veziriazamlığa bir Türk’ü, Karamanlı Mehmed Paşa'yı tayin etmişti.

Osmanlı İmparatorluğu’nda Türklük ’ün Önemi

Fatih'in ölümünden sonra veziriazamın çıkan isyan sırasında katledilmesi tekrar devşirme hakimiyetini başlattı. Ancak tamamen devşirmeler veziriazam olmadı; Türk kökenli veziriazamlar da vardı. Fakat Türk kökenli veziriazamların çoğalması 1680'ler den sonra oldu. Bu tarihten itibaren veziriazamlığa gelenlerin büyük çoğunluğu Türk kökenlidir. Osmanlı veziriazamları incelenirse, devşirme-Türk oranının yaklaşık olarak yüzde 56’ya, yüzde 44 olduğu görülür.

Osmanlı İmparatorluğu’nda Türklük ’ün Önemi

Veziriazamlığa veya vezirlik makamına bakarak, Türklerin yönetimden uzak tutulduğu gibi bir sonuç çıkarılır. Ancak devlet idaresi sadece bunlardan ibaret değildir. Devşirmelerin ağırlıklı olarak görev yaptıkları bir yer de Saray’dır. Bunun dışında devletin diğer kademelerinde Türkler çoğunluktadır.

Yorumlar

  • ilginç bir oran

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Galata Köprüsünde Deli Dumrul

Galata Köprüsünde Deli Dumrul

Cüsse İle Sayı Orantısı

Cüsse İle Sayı Orantısı

Cüsseli Kuşlar

Cüsseli Kuşlar

Dev Cüsseler Doğa Şartlarıyla Mı Alakalı?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Özel Alan

probiyotik

Galata Köprüsünde Deli Dumrul

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun