Ahmedi' den son ra gelen ilk dö nem Osmanlı tarihi kaynaklarından biri de, tarihi takvimlerdir. 'Saray tak vimleri' diye de adlandırılan bu kısa metinli manzumeler, Hazreti Âdem' den itibaren peygamberlerin ve halifelerin kronolojik listeleriyle Selçuklu, Osmanlı ve Karamanlıların tarihlerine ait önemli olayları içerirler.
Bu takvimlerde ayrıca ke hanetler ve rüya tabirleri tü ründe bilgiler de bulunur. Altısı yayımlanmış bu tak vimlerin çoğunluğu, II. Murad döneminde hazırlanıp padişa ha sunulmuştur. Bu takvimlerde kısa bilgiler yer alsa da, zaman zaman önemli noktalara değinilir. Osmanlı kroniklerinde “Düzmece” diye nitelenen Şeh zade Mustafa'nın Yıldırım Ba yezid'in gerçek oğlu olduğu ifadesine de bu takvimlerde rastlanır.
Takvimlerde bir olayın geçtiği yıl değil, takvimin ha zırlandığı yıldan ne kadar ön ce meydana geldiği belirtilir. Bazı takvimler kimi yazar lar tarafından ele alınıp biraz süslenerek, tarih kitabı haline getirilmişlerdir. Fatih Sultan Mehmed'in hükümdarlık yılları Os manlı tarihinin en önemli dönemi olmasına rağ men, tarihçilik bu yıllarda da fazla gelişmemiştir. Bu dö nemde yazılmış üç tarih var dır. Bunlar; Enveri' nin “Düs türname”si, Şükrullah bin Şe habeddin Ahmed'in, “Behçe tü't- Tevarih” adlı Farsça tarihi ve Veziriazam Karamanî Mehmet Paşa'nın “Tevarih-i Selatinü's Sultaniye” sidir.
Yorumlar
Sarayın takvimi bile ayrı bir dünya
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız