Eylül 17, 2024

Saraylı Takvimi

Ahmedi' den son ra gelen ilk dö nem Osmanlı tarihi kaynaklarından biri de, tarihi takvimlerdir. 'Saray tak vimleri' diye de adlandırılan bu kısa metinli manzumeler, Hazreti Âdem' den itibaren peygamberlerin ve halifelerin kronolojik listeleriyle Selçuklu, Osmanlı ve Karamanlıların ta­rihlerine ait önemli olayları içerirler.

Saraylı Takvimi

Bu takvimlerde ayrıca ke hanetler ve rüya tabirleri tü ründe bilgiler de bulunur. Altısı yayımlanmış bu tak vimlerin çoğunluğu, II. Murad döneminde hazırlanıp padişa ha sunulmuştur. Bu takvimlerde kısa bilgiler yer alsa da, zaman zaman önemli noktalara değinilir. Osmanlı kroniklerinde “Düzmece” diye nitelenen Şeh zade Mustafa'nın Yıldırım Ba yezid'in gerçek oğlu olduğu ifadesine de bu takvimlerde rastlanır.

Saraylı Takvimi

Takvimlerde bir olayın geçtiği yıl değil, takvimin ha zırlandığı yıldan ne kadar ön ce meydana geldiği belirtilir. Bazı takvimler kimi yazar lar tarafından ele alınıp biraz süslenerek, tarih kitabı haline getirilmişlerdir. Fatih Sultan Mehmed'in hükümdarlık yılları Os manlı tarihinin en önemli dönemi olmasına rağ men, tarihçilik bu yıllarda da fazla gelişmemiştir. Bu dö nemde yazılmış üç tarih var dır. Bunlar; Enveri' nin “Düs türname”si, Şükrullah bin Şe habeddin Ahmed'in, “Behçe tü't- Tevarih” adlı Farsça tarihi ve Veziriazam Karamanî Mehmet Paşa'nın “Tevarih-i Selatinü's Sultaniye” sidir.

Yorumlar

  • Sarayın takvimi bile ayrı bir dünya

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Yıldızların Işıkları

Yıldızların Işıkları

Ertuğrul Gemisinin Mürettebat Seçimi

Ertuğrul Gemisinin Mürettebat Seçimi

Ertuğrul Gemisinin Kuralları

Ertuğrul Gemisinin Kuralları

Ertuğrul Gemisi Talimatnamesi

Ertuğrul Gemisi Talimatnamesi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Farklı Dil

probiyotik

Yıldızların Işıkları

bubble30
Nielawore

STAR BIRTH CAULDRON: CARINA NEBULA

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun