Johannes Schiltberger, 1381'de Münih'te doğan, Niğbolu Savaşı sonunda Osmanlılar'a esir düşen, ama yaşı 16 olduğu için hayatı bağışlanan bir Alman'dır. Yıllarca çeşitli Türk hakanlarının saraylarında gözde ve özel bir esir olarak yaşayan Schiltberger, "Türkler ve Tatarlar Arasında, 1381-1440" isimli eserinde Timur'un Şam kentini alışını anlatır. Olay yalnızca Schiltberger açısından değil, Türkler için de oldukça trajikomik bir vahşettir:
Timur kenti alınca, kadı gelip hakanın ayaklarına kapanır, kendisi ve diğer hocalar için merhamet diler. Timur da, hocaların camide toplanmalarını emreder. Bunun üzerine kadı, kendi ailesini ve tüm hocaları alıp camiye gider. Ama bu arada fırsattan istifade bazı kurnaz kişiler de içeriye dalar, Balık istifi dolan camideki insanların sayısı 30 bine ulaşmıştır.
Esir yazar, öykünün gerisini şöyle anlatıyor: "Timur, cami dolunca kapıların kapanmasını emretti. Sonra caminin etrafına odunlar yığıldı ve ateşlenmesi emredildi. Camideki bütün insanlar öldü. Ayrıca, adamlarından her birinin kendisine bir adamın kellesini getirmesini emretti..."
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız