Temmuz 19, 2025

TÜRK SAZLARI

"Türk sazlarının tel sayıları sonradan çoğalmış ve çeşitli adlar almışlardır." Asya Türkleri çalgılarını tel sayısına göre adlandırmıştır. İki telli ve parmakla çalınanların yaygın adı dutar(İki telli) dır. Tel sayısı ikiden çok olanlar dombıra, dambıra ve tambura olarak adlandırılmıştır. Özbekler, üç telli ve kalın saplı tamburalarına setar, dört tellilere çartar, beş tellilere pençtar ve altı telli olanlara ise şeştar demişlerdir. Kazak tambura ve kopuzlarının çoğu iki telli ve kıyak adını verdikleri kemençelerdir. Bu tür çalgılarda tel olarak ilk önceleri at kılı ve bağırsak kiriş kullanılmıştır. Daha sonraları ipek yoluna yakın bölgelerde ve kültür merkezlerinde ipek tel kullanılmaya başlanmıştır.

TÜRK SAZLARI

İngiliz kökenli kaynaklar, madeni telin 1350 yılında Avrupa'da Klavikord ve Harpsikord'da kullanıldığını yazmaktadır. Fakat, tarihçi Von Hammer Osmanlı tarihi ciltlerinin son kısmına doğru bir notunda madeni saz telini Türklerin İstanbul'a soktuğunu ve dolayısı ile Avrupalılara da tanıttıklarını kaynak göstermeden yazmıştır.

TÜRK SAZLARI

Gerek tezeneli gerekse yaylı kopuz türü çalgıların kökenlerinin Asya olduğu bilinmesine rağmen, Anadolu'da bu çalgıların daha önceden var olduğu, dolayısı ile kökenlerinin Anadolu olduğu konusunda görüşler de bulunmaktadır.

Yorumlar

  • Bir başka sazlar bunlar

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Davetsiz Misafir

Davetsiz Misafir

Psikolojik Baskının Alerjik Etkileri

Psikolojik Baskının Alerjik Etkileri

Alerjik Reaksiyonların Dışsal Etkileri

Alerjik Reaksiyonların Dışsal Etkileri

Aşının Keşfi ve Gelişimi

Aşının Keşfi ve Gelişimi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Katma Değer Çılgınlığı

probiyotik

Davetsiz Misafir

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun