Antik Yunan’da moira kelimesi ‘bütünün bir kısmı’ anlamına gelir. İngilizce karşılığı (Fate) Kader anlamındadır. Bütünün parçaları bir araya gelince tamamlanır ve ‘kader’i oluşturur. Bütünün parçaları 3’e ayrılır ve her biri kaderin tamamlanmasını sağlayan yazgı tanrıçaları tarafından yönetilir. Klotho (Başlatan, Dönüştüren) Lachesis (Paylaştıran, bölüştüren) ve Atropos’da (Kaçınılmaz olan, tamamlayan)’dır.
Kaderin beyaz entarili bu üç tanrıçası metaforik olarak yaşam ipliğini doğumdan ölüme kadar kontrol eder. Bu tanrıçalar bağımsızdırlar. Her canlı için hazırlanan yazgıyı kontrol etmek ve yazgının engelsiz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamakla görevlidirler. Tanrılar ve insanlar onlara boyun eğmek zorundadır. Zeus onları yöneten tek tanrı olmakla birlikte aynı zamanda yazgıya kılavuzluk edendir. Mitolojik tanrısal düzen içinde Zeus’un kızları olarak vücut bulmuşlardır.
Başlangıçta Moira kelimesi ‘kesinleştirilmiş kaderi’ gösterebilir ve tasvir edebilir ancak kelime antik yunan etimolojisi açısından incelendiğinde, kelimenin alt anlamlarında ‘insan kontrolünün dışında gerçekleşen olaylar, şans, hukuk, fiil, adalet ve dolayısıyla doğal yaşam hukukuna saygı gibi kavramlar vardır. Birey kendisine belirtilen sınırlar içinde kalmakla yetinmeyip aynı zamanda evrensel yaşam hukukuna da saygılı olmak zorundadır. Aksi halde evrensel adalet onu bulur ve cezalandırır. İslami geleneklerde bu kavramlar ‘kısmet, nasip’ ve ‘ilahi adaletin tecellisi’ diye karşılık bulur.
Yazgı tanrıçaları herkes için belli olan yaşam ipliğini ellerinde tutarlar ve zamanı gelince de keserek görevlerini yerine getirirler. Herkes için belli olan bu zaman dilimi kıymetli bir zamandır. O yüzden insan yaşamını mümkün olan en verimli şekilde kullanmak ile mükelleftir. Eğer insan kendi adına adımlar atamıyor, başlangıçlar yapamıyorsa, herhangi bir başlangıcın ortasında durup kendini tekrar değerlendirip ona göre yol almıyorsa veya başladığı herhangi bir işi tamamlayamıyorsa, yazgı tanrıçaları onun adına gerekli adımları atar, kararları alır ve uygularlar.
Klotho: Elindeki yaşam ipliğini eğiren ve yaşamın başlangıcını elinde tutan tanrıçadır. Roman mitolojisinde gebeliğin dokuzuncu ayında çağrılan bir tanrıca olarak görünür. Her türlü başlangıcı temsil eder. Her şeyin sonucu daha başlangıçtan itibaren belli olduğu için –kader- sonucu önceden bilen kehanet tanrıçası olarak saygı görür.
Lachesis: Kişiye ayrılan hayat ipliğini ölüm çubuğu ile ölçen tanrıçadır. Doğum ile ölüm arasındaki zamanı ölçer. Bu süreci en iyi şekilde kullanma görevi Lachesis’indir. Bu yüzden insan sık sık durup kendini kontrol etmeli ve yoluna öyle devam etmelidir.
Atropos: Kelimenin tam anlamıyla ‘amansız’ ve ‘kaçınılmaz olan’ anlamına gelir. Yaşam ipinin kesicisidir. Elinde bir makas tutar şekilde tasvir edilmiştir. Atropos herkesin ölüm zamanı gelince yaşam ipliğini keser.
Doğum haritasında bu 3 astreoidin ‘3 yazgı tanrıçasının’ bulunduğu konumlar ve gezegenlerle yaptıkları açısal ilişkiler bizim kadersel olarak elimizde tuttuğumuz konuları, sonu daha başından belli olan girişimlerimizi ve kaçınılmaz olarak yaşayacağımız sonları ve tamamlanmaları gösterir.
Kaynak: sevilayericdem
Yorumlar
İsimleri bugün farklı şeyleri çağrıştırıyor
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız