Merkezde parıldayan yıldız, Carina (Omurga) takımyıldızında bulunan ve bizden yaklaşık 30.000 ışık yılı uzaklıkta yer alan WR 31a adlı bir Wolf-Rayet yıldızıdır. Bu yıldız türüne adını, onları ilk keşfeden astronomlar Charles Wolf ve Georges Rayet vermiştir. Wolf-Rayet yıldızları, aşırı sıcak ve büyük yapılarıyla bilinirler; bazıları Güneş'ten 20 kat daha büyük olabilir! Ancak yaşam süreleri kozmik ölçekte oldukça kısadır, sadece birkaç yüz bin yıl kadar. Evrenin zaman çizelgesine bakıldığında, bu neredeyse bir göz açıp kapama süresi kadar kısa sayılır.
Wolf-Rayet yıldızları, genellikle 100.000 yıl gibi kısa bir sürede kütlelerinin yarısını kaybeder ve WR 31a da bu kurala uyar. Bu yıldız, hayatının sonunda görkemli bir süpernova olarak patlayacak ve çevresine saçtığı yıldız materyali, yeni yıldızlar ve gezegenlerin oluşumuna katkı sağlayacaktır.
WR 31a ve adı bilinmeyen eş yıldızının çevresinde görülen mavi kabarcık ise bir Wolf-Rayet nebulasıdır. Bu tür nebulalar, genellikle yuvarlak ya da halka biçimindedir ve hızlı yıldız rüzgarlarının Wolf-Rayet yıldızlarının dış katmanlarındaki hidrojenle etkileşime geçmesi sonucunda oluşan gaz ve toz bulutlarıdır.
Görüntü açıklaması:
Koyu mavi bir toz halkası, büyük kırınım sivri uçları olan iki parlak yıldızın etrafında dönüyor. Mavi çemberin içinde ve dışında, farklı boyutlardaki yıldızlar uzayın karanlığını noktalıyor.
Kredi: ESA/Hubble & NASA, Teşekkür: Judy Schmidt
Yorumlar
Göze benziyor
Devasa baloncuk gibi!
Çok güzel görünüyor
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız