Uzayın karanlığında yer alan Aquila takımyıldızına doğru bir yolculuğa çıkın ve muhteşem bir ışık şölenine tanıklık edin. Dünya'dan yaklaşık 7200 ışık yılı uzakta bulunan bu nebula, devasa kütleli yıldızların doğduğu bir alan olarak bilinir.
Burada doğan yıldızlar o kadar büyük ki, hayatlarının sonunda süpernova olarak patlarlar. Ancak, oluşum süreçleri sırasında çevrelerini de etkileyip şekillendirirler. Görüntünün merkezinde yer alan bir protostar, bize doğru bir madde jeti fırlatarak bu süreçlerden birine dair ipuçları sunuyor.
Bu görüntü, NASA Hubble’ın Geniş Alan Kamerası 3 ile bu nebuladaki protostardan fırlayan jetlerdeki iyonlaşma seviyelerini inceleyen bir araştırma kapsamında çekildi.
İyonlaşma, atomların veya moleküllerin yüksek enerjili bir ortamda bulunmaları nedeniyle elektronlarının bir kısmını kaybederek yüklü hale geldikleri bir süreçtir. Bu çalışma, nebuladaki bu enerjik olayların detaylarını anlamamıza yardımcı oluyor.
Görüntü açıklaması:
Görüntünün sol tarafında, yakındaki yıldızlar tarafından hafifçe aydınlatılan bazı toz bulutlarıyla birlikte karanlık bulutsuyu görebiliyoruz. Tam merkezin yakınında parlak turuncu bir protostar var; yaydığı madde jeti dışarı doğru akıyor. Çok sayıda yıldız görüntünün tamamına dağılmış durumda.
Kredi: ESA/Hubble & NASA, R. Fedriani, J. Tan
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız