Augusta Ada King çocukların ardından 1841 yılında, ara verdiği matematik çalışmalarına geri döner. Üstelik bu kez, de Morgan ile çalışacaktır. Babbage'ın makinesine olan ilgisi de devam etmektedir. 1843’te İtalyan matematikçi ve mühendis Luigi Federico Menabrea'nın 1842'de yazdığı “Charles Babbage'ın Analitik Makinesi Üzerine Düşünceler” isimli makalesini, eklediği açıklamalarla İngilizceye çevirir. Bu açıklamalarda, Analitik Makine'nin nasıl programlanabileceğine dair görüşlerini belirtir.
Günümüzde, bilgisayar programcılarının kullandığı döngü ve rutinlerin temelini oluşturan bazı fikirler veren Augusta Ada King, “Analitik Makine” ile Bernoulli sayılarının hesaplanmasına yönelik bir program geliştirir. Bu sayededir ki, bugün -bazıları karşı çıksa da- ilk “bilgisayar Programcısı” olarak kabul edilir. Karşı çıkanlar, Babbage'ın ve oğullarının ondan önce bu tarz programlar yazdıklarını iddia ederler.
Augusta Ada King'in başarısı artarken sağlığı da bozulmaya başlar. Belki de, kafasındaki projeleri gerçekleştirememesinden ötürü, aşırı derecede içki içmeye başlar. Evlilik dışı ilişkilere girer ve at yarışında çokça para kaybeder. 1852'de, henüz 37 yaşındayken, kısa ve talihsiz yaşamına, kendisini bilgisayar ve matematik tarihine yazdıracak başarıları sığdırarak, kanserden ölür. 1970’li yılarda geliştirilen bir programlama diline de onun onuruna “Ada” ismi verilir.
Yorumlar
Modern dünyanın gerçek mimarlarından
neymiş bu adam böyle
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız