Sürüngenlerin Dünya'ya hakim olduğu dönemde, yani yaklaşık 200 milyon yıl önce, bir yıl 385 gündü... Çünkü, bu etkileşimle Dünya'nın Güneş etrafındaki dönme hızı değişmiyor; sadece kendi ekseni etrafındaki dönme hızı etkileniyordu ve bir gün bugünkü ölçeklere göre 23 saatti... Daha eskilere gidildiğinde, Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki dönme hızının arttığı, dolayısıyla günlerin kısaldığı görülüyor. Örneğin, bitkilerin suyu terke-derek kıyılara çıkmaya başladığı 400 milyon yıl öncelere gittiğimizde, yılın 405 gün, günün de 21.5 saat olduğu anlaşılıyor.
İlk omurgalı hayvanların ortaya çıkmasından hemen önce, yani denizlerin henüz yeni evrimleşmiş zırhlı omurgasız hayvanlarla tamamen dolduğu 600 milyon yıl önceleri de, bir yıl 425 gün, bir gün ise 20 saatti. Amerikalı bilim adamı J. Wells'in kısa bir süre önce, belirli mercanların vücutlarındaki katmanların sayılmasına dayalı olarak geliştirdiği yönteme ve gözleme dayalı bilgiler. Wells'in yöntemi, denizlerin gelgit bölgesinin etkin olduğu, yani suyun tamamen çekildiği ve daha sonra yükseldiği bölgelerde yaşayan bazı mercan türlerinin, suyun gelişine göre yaşamsal işlevlerini arttırmaları gerçeğine dayanıyor.
Çünkü, mercanın vücudunda, gel-git'e bağlı olarak ince bir kalker tabakası birikiyor. Gelişmiş bir mikroskopla yapılan gözlemlerde, bu mercanlarda bir yılda 365 tabakanın biriktiği görülüyor. Yaz ve kış etkinliği ısı değişikliklerinden dolayı birbirinden farklı olduğundan, yıllar sonra bu katmanları birbirinden ayırmak da kolaylaşıyor. Çok eski dönemlerden kalan fosil kalıntılarından, katman sayıları da jeolojik devirlere göre karşılaştırılıyor ve bu karşılaştırmada eskiye gidildikçe katman sayılarında artma, yani Dün-ya'nın kendi çevresinde dönme hızındaki artma belirleniyor. Aynı jeolojik katmanlarda bulunmuş olanlarda eşit sayıda tabakanın bulunması, Wells'in yönteminin kesin bir doğrulukla işlediğini kanıtlıyor.
Yorumlar
Ay bizim hayatımızı sandığımızdan daha çok etkiliyor
ay çok ilginç ya
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız