Çin, bundan birkaç yıl önce Ay'a Chang'e 5 isimli bir uzay aracı göndermiş ve bu uzay aracının Ay'dan numune toplamasını başarmıştı. Ay yüzeyinde küçük bir delik açan uzay aracı, buradan yaklaşık 1,7 kilogram malzeme toplamıştı. Toplanan numune ile ilgili yapılan araştırmalar, Ay'ın devasa bir su kaynağı olabileceği sonucuna ulaştırdı. Eğer tahminler doğruysa Ay'da 270 trilyon kilogram su bulunuyor.
Yapılan incelemeler, Ay'ın yüzeyini kaplayan cam baloncuklar içerisinde su olduğunun anlaşılmasını sağladı. Ancak bir mikroskop ile görülebilen bu baloncukları özel bir cihaz yardımı ile inceleyen bilim insanları, baloncuklarının içinin suyla dolu olduğunu tespit ettiler. Üstelik bu su içmek için de kullanılabiliyor. Dahası da var. Yapılan incelemelere göre doğru yöntemler kullanılırsa, Ay'daki su roket yakıtı ve hatta hava üretmek için de kullanılabilir.
Bugüne kadar yapılan çalışmalar, Ay'da bulunan suyun iki kaynağı olduğu sonucuna ulaştırdı. Bunlardan bir tanesi, Ay'daki volkanik aktiviteler. Ayrıca Güneş rüzgarları da Ay'da su oluşmasına yardımcı oldu. Rüzgarlar ile uzayın derinliklerinde savrulan hidrojen atomları, Ay yüzeyindeki oksijen atomlarıyla bir araya gelip, suyu oluşturdu. Ay yüzeyine çarpan meteorların ortaya çıkardığı minerallerin yoğunlaşıp cam baloncuklar haline gelmesi de bu suyun depolanmasını sağladı. Uzmanlar, oluşan cam baloncukların sadece birkaç yıl içerisinde suyla dolu hale gelebildiğini ifade ediyorlar.
Konuyla ilgili çalışmayı yürüten ortak yazarlardan Hu Sen, "Bu bulgular, Ay'ın yüzeyindeki cam baloncuklarının ve Güneş Sistemi'ndeki diğer havasız cisimlerin güneş rüzgarlarından türetilen suyu depolama yeteneğine sahip olduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı. Yani sadece Ay değil, diğer uydu ve havasız gezegenlerde de benzer bir durum mevcut olabilir.
Kaynak: 1
Yorumlar
Vay be! Yeni dünyalara az kaldı gibi
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız