İnsanlık tarihinin son 15 yılına baktığımızda bilgisayarların tüm dünyayı nasıl değiştirdiğini görebiliriz. Bu değişimin 10 sene öncesindeyse bilgisayarları ancak bankacılık, güvenlik, araştırma gibi sektörlerde uzaktan görme şansına sahiptik. Öyle ki, bu bilgisayarlar kilit altına tutularak tuşlarına dokunulması bile yasaktı. Şimdilerdeyse bu cihazları evimizde, ofisimizde, cebimizde, kısacası her yerde kullanıyoruz. Pek her şey nasıl başladı.
Computer sözcüğünün Türkçe karşılığı hesaplayıcıdır. Bu mantıktan yola çıkarsak tarihin ilk hesaplayıcısı, yani bizim dilimizde tarihin ilk bilgisayarı abaküs olarak belirir. Abaküsün ise M.Ö. 3000 yılında Çin'de bulunduğu tahmin ediliyor. O tarihten bu yana çok sayıda mekanik hesaplayıcı geliştirildi. Bunların içerisinde Leonardo Da Vinci'nin çalışmaları, kollu hesap makineleri, hatta delikli kartlarla çalışan mekanik denklem hesaplayıcıları bile var. Ancak günümüz bilgisayarları tamamen elektronik bileşenlerle oluşturulduğundan tarihteki ilk bilgisayar ENIAC olarak kabul edilir.
ENIAC (1946)
30 tonluk dev ilk bilgisayar olan ENIAC, 167 m2 yer kaplıyordu ve kullanılması için 6 kişiye ihtiyaç vardı. Bilinen ilk elektronik bilgisayar olarak tarihe geçen bu uçuk aygıt, muhtemelen oturduğunuz evden daha fazla yer kaplıyordu. 162 m2 yer kaplayan ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Compiter) 30 ton ağırlığındaydı ve savaşın insanlığa getirdiği teknolojik bir hediyeydi. ABD'nin ikinci dünya savaşına girişiyle üretilen bilgisayar uzun menzilli top ve füze atışlarının hesaplanmasında kullanıldı. Savaş bittikten sonra hava tahminleri ve atom fiziği hesaplamalarında da kullanıldı. Bilgisayarı doğru şekilde kullanmak için 6 kişiye ihtiyaç duyuluyordu. Vakum tüplerden oluşturulan ENIAC 1947'de basına tanıtıldığında bir gazeteci 'Teknoloji gelebileceği son noktaya ulaştı' mesajını okuyucularına bildirerek tahmin konusundaki sınırsız yeteneğini sergilemiştir. ENIAC 500.000 dolar harcanarak mal edinmişti.
İlk bilgisayar 'bug'ı (1947)
Yapımına ENIAC'tan önce başlanan Harvard Mark II isimli bilgisayarın tamamlanmasında daha uzun sürmüştü. Aktif olarak 1947'de kullanılmaya başlandı ve çalışırken programlama hatasına rastlandı. Bu hata tarihe geçen ilk bilgisayar bug'ı olarak geçti. ENIAC'da hatalar veriyordu, fakat bu hatalar programlama hatası değil vakum tüplerinin büyük bir gürültüyle patlaması sonucunda gerçekleşiyordu.
EDVAC (1947)
Bilgisayar dünyasında süregelen bir tartışma da ilk bilgisayarın hangisi olduğu konusunda halen devam etmektedir. Büyük bir çoğunluk ENIAC'ı ilk bilgisayar olarak kabul ederken, diğer bir grup EDVAC'ın tarihte bir ilk olduğunu savunur. Bunun sebebiyse ikili sayı sistemi kullanan ve bir belleğe sahip olan ilk bilgisayar EDVAC'tır. Yani günümüzde kullandığımız bilgisayarlar oldukça yakın. Manyetik teyp kaydedicisi olan bu bilgisayarın 1000 kelime hafızası vardı. Daha sonra bellek kapasitesi 1024 kelimeye yani tam 5,5 Kbyte'a çıkarıldı. Yıllar geçtikçe donanımını yenileyerek 1961 senesine kadar başta balistik olmak üzere çeşitli alanlarda faaliyet gösterdi.
Yorumlar
İnsanlık tarihinin en önemli olaylarından bir tanesi
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız