Bilişimin tarihine yolculuğumuz devam ediyor...
İlk transistör (1950)
Bu gün birkaç cm2'yi geçmeyen işlemcilerin içinde milyarlarca transistör bulunyor. İlk transistörlerse günümüz işlemcilerinden kat kat daha büyüktü. Aslında ilk transistor ün icadı 1926 yılında gerçekleşmiş olup etkin olarak kullanımı 1950 senesine denk gelir. Çünkü daha önceki transistörler bir kart üzerine monte edilemiyordu.
UNIVAC (1948-1951)
Aradaki vasatı aşamayan birkaç girişimi saymazsa tarihin üçüncü bilgisayarı olarak UNIVAC'ı gösterebiliriz. UNIVAC ile birlikte bilgisayarların boyutları küçülmeye başladı. EDVAC ve ENIAC bir villa kadar yer kaplarken UNIVAC bir apartman dairesi boyutuna indirgendi. Bunda merkezi işlemcinin bir oda büyüklüğüne indirilmesi büyük bir etken olmuştu. Yani içine girip dolaşabileceğiniz bir işlemci hayal edebilirsiniz. Kaldı ki işlemci arıza verdiğinde teknisyenler işlemcinin içine girebilerek bu problemi çözüyorlardı. Bu işlemci 2.25 Mhz hızında çalışarak saniyede 1905 işlemi birden yapabiliyordu. Bu bilgisayarın Punch kartları yıllar sonra bir devrimi başlatacak IBM tarafından tasarlanmıştı.
İlk programlama dili (1954)
Her ne kadar Charles Babbage veya John Von Neumann'ın ilk programlama dilini oluşturan kişiler olduğu söylense de, bir form ve düzen içinde olan ilk dil FORTRAN olarak bilinir. Babbage 1942'de ilk programcılık temellerini atmış olup, Neumaann ise mantıksal veriler için IF, THEN ve FOR komutlarını üretmiştir. Bu arada ilk derleyici de 1951'de Grace Hopper tarafından geliştirilmiştir. Ancak tüm bunların bir düzen içine girmesiyse IBM tarafından sağlandı ve oluşturulan programlama diline FORTRAN (FORmula TRANslasting System) adı verildi. Bu programlama dili ihtimal değerlendirmesi yapabildiğinden günümüz dillerinin atası olarak kabul edilir.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız