Ekim 04, 2024

Bilgisayarın Tarihi (III) – Friendz10

İşler kızışıyor mu ne?

 

IBM 610 (1957)

 

IBM'in 610 Auto-Point modeliyle birlikte bilgisayarlar sonunda bir dolap büyüklüğüne kadar küçülmeyi başardı. IBM 610'dan önceki bilgisayarları kullanmak için birkaç kişi gerekiyordu. Bunun sebebiyse bilgisayara bir işlem yaptırmak için delikli kartlar sırasıyla sisteme monte edilmeliydi. Yani teknisyenler 'ben bu kartı buraya takıyorum seninde önündeki lamba yanınca sende falanca kartı şu sokete monte et' gibi konuşmalarla bilgisayarı kullanıyorlardı. IBM 610'u kullanmak için sadece bir kişi yeterliydi. Gelişmiş aritmetik hesaplar yapan bu cihaza 55.000 dolar karşılığında sahip olunabiliyordu. Aylık kira bedeliyse 1.150 dolardı.

Bilgisayarın Tarihi (III) – Friendz10

İlk bilgisayar oyunu (1962)

 

Bilgisayarlarda oyun oynama fikri ilk olarak Steve Russel tarafından ortaya atıldı. Russel'ın geliştirdiği insanlık tarihinin ilk bilgisayar oyunu Spacewar! 'the needle' ve 'the wedge' isimli gemilerin birbirine ateş etmesi üzerine kuruluydu. Bu gemiler bir gezegenin çekim kuvvetine manevra yapıp birbirlerinin roketlerinden kurtulmaya çalışıyordu. İşlemci gücü yetmediği için roketler bu çekim gücünden etkilenmiyorlardı.

Bilgisayarın Tarihi (III) – Friendz10

LINC Computer (1963)

 

2048 kelime hafızalı 12 bitlik bir teknoloji canavarı olan LNC, laboratuar araştırmaları için geliştirilmişti. LINC'i tarihe geçiren özelliğiyse hiçbir bilgisayarın masaüstünde çalışacağı hayal bile edilemiyordu. Charles Molnar ve Wesley Clark isimli bilim adamları bu hayali gerçekleştirerek döneminde dünyanın en küçük bilgisayarını ürettiler.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Elmaslar

Elmaslar

Poseidon ve Mitolojisi

Poseidon ve Mitolojisi

Poseidon ve Poseidon’un Efsanesi

Poseidon ve Poseidon’un Efsanesi

Poseidon

Poseidon

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Çelişkiler

probiyotik

Elmaslar

bubble30
Nielawore

15 AYRI GÖRÜNTÜDEN OLUŞAN MOZAİK

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun