Aralık 26, 2024

Bilgisayarın Tarihi (IX) – Friendz10

Netscape Navigator (1994)

 

Bir internet tarayıcısı olan Netscape Navigator 1994 yılının sonlarına doğru 1.0 beta sürüyle piyasada yer aldı. Bu tarihten sonra inanılmaz bir yükseliş gösteren Netscape java desteğiyle birlikte tarayıcılar piyasasını eline geçirdi. Bu imparatorluk Microsoft'un Illnois Üniversitesinden lisansladığı Spyglass kodunu Internet Explorer'a geçirmesiyle ilk darbesini aldı. Ardından Microsoft 1997'de neredeyse batmak üzere olan Apple'ın hisselerinden 150 milyon dolarlık bir pay aldı.

Bilgisayarın Tarihi (IX) – Friendz10

Bu hamle Apple'ı rahatlatırken Mac OS işletim sistemlerinde Internet Explorer'ın varsayılan tarayıcı olmasını sağladı. Netscape'in 4.07 sürümünden sonrası tam bir facia oldu. Bu fırsatı iyi değerlendiren Microsoft, Internet Explorer 5.0 sürümüyle piyasanın lideri haline geldi. Firefox'un çıkışıyla Netscape kullanan kimseler kalmazken, şirket American Online tarafından satın alındı.

Bilgisayarın Tarihi (IX) – Friendz10

Yahoo! (1994)

 

Stanford Üniversitesi mezunu iki genç Jerry Young ve David Filo'nun bir projesi olan 'Jerry's Guide to World Wide Web' internet üzerinde indeksleme yaparak sitelere ulaşmayı hedefliyordu. Bu proje 1994 yılında Yahoo adını alarak yayın hayatına geçti. İki yıl içerisinde hızla büyüyen şirket 1996'da ilk hisse satışlarından 33,6 milyon dolar gelir elde edildi. Bu para Yahoo'nun yeni projelerinde kullanıldı ve şirket bu projelerin yakaladığı başarılarla internetin dev firmaları arasına katıldı ve günümüzde de bu başarıyı sürdürüyor.

Bilgisayarın Tarihi (IX) – Friendz10

JAVA ve JavaScript (1994-1995)

 

Sun Microsystems mühendislerinden James Gosling tarafından geliştirilen Java bir devrimin başlangıcı oldu. Java açık kodlu, nesneye yönelik, platformdan bağımsız ve yüksek performanslı ve adım adım işletilen bir programlama dilidir. Her ne kadar küçük cihazlar için tasarlansa da günümüzde hemen her yerde kullanılmaya devam ediyor. 1995 yılında JavaScript Netscape tarafından geliştirildi.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Apokria Karnavalı ve Osmanlı Dönemi

Apokria Karnavalı ve Osmanlı Dönemi

İkiz çocuk Sahibi Olmak Genetik mi Etnik mi?
Tek Yumurta İkizleri

Tek Yumurta İkizleri

Ana Karnında Simetri

Ana Karnında Simetri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Ayrışma

probiyotik

Apokria Karnavalı ve Osmanlı Dönemi

bubble30
Nielawore

WINTER SOLSTICE FULL MOON: COLD MOON

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun