Ekim 04, 2024

Bilgisayarın Tarihi (V) – Friendz10

Bilinen ve görünen devlerin doğuşu...

 

Microsoft (1975)

 

İki üniversite öğrencisi Bill Gates ve Paul Allen ortaklığıyla Seattle'da kurulan Microsoft vizyonunu her eve bir bilgisayar girmesi olarak belirlemişti. Resmi olarak kurulmadan önce trafik lambaları için programlar yazan firma, Bill Gates'in bir teknoloji dergisinde Altair'in yeni bilgisayar üreteceği yolundaki haberiyle değişme ve büyüme sürecine girdi. Paul Allen Altair'e giderek üretilecek bilgisayar için bir program yazabileceklerini söyledi ve bu programın tanıtımını yaptı. Tanıtım başarılı geçince Microsoft'ta bilgisayar dünyasında isim yapmaya ve büyümeye başladı. Şirket 1978'de uluslar arası ilk ofisini açtı ve Uzakdoğu pazarına da giriş yapmış oldu.

Bilgisayarın Tarihi (V) – Friendz10

Microsoft'a asıl başarıyı kazandıransa 1981'de piyasaya sürdüğü DOS işletim sistemi oldu. Digital Research firması IBM'i küçük görünce işletim sistemi konusunda anlaşamadılar. IBM'de Microsoft ile bir anlaşma yaptı. Microsoft'un bu firmayla yaptığı ilk iş ise dünyanın ilk PC'lerinde yer alacak olan CP/M işletim sisteminin farklı bir versiyonunu yazmak oldu. Bu işletim sistemine de PC-DOS adı verildi. 1985'te OS/2 ve Windows'u piyasaya süren Microsoft, 1989'da dünyaya sunduğu Word ve Excel'den oluşan ilk ofis paketiyle müthiş bir başarı yakaladı. 1993'de Windows NT, 1994'ün sonunda Windows 95 ve en nihayetinde 1998 yılında Windows 98 kullanıcılarla tanıştı. 1999'da Windows 2000 ve 2001'de de Windows XP piyasaya sürüldü.

Bilgisayarın Tarihi (V) – Friendz10

Apple Inc. (1976)

 

1 Nisan 1976'da Steve Jobs, Peter Wozniac ve Ronald Wayne'nin girişimiyle Apple kuruldu. Bu küçük bütçeli şirket ofis giderlerini karşılayacak sermayeye sahip olmadığından ilk çalışmalarına Steve Jobs'un ailesinin oturma odasında başladı. Şirketin ilk ürünüyse Apple I isimli daktiloya benzer bir bilgisayar oldu. Bu bilgisayardan 200 adet üretmeyi başaran firmanın asıl gelişimi ise 1981 ve 1989 yılları arasında ürettiği Lisa ve Macintosh modelleridir. Apple, günümüzde hepimizin bildiği üzere teknolojinin akışına yöne veren firmalardan birisi.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Elmaslar

Elmaslar

Poseidon ve Mitolojisi

Poseidon ve Mitolojisi

Poseidon ve Poseidon’un Efsanesi

Poseidon ve Poseidon’un Efsanesi

Poseidon

Poseidon

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Çelişkiler

probiyotik

Elmaslar

bubble30
Nielawore

15 AYRI GÖRÜNTÜDEN OLUŞAN MOZAİK

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun