Apple Lisa ve Machintosh (1983-1984)
Apple'ın Lisa modeli tamamlanıp satışa sunulduğunda 10.000 dolar gibi yüksek bir fiyattan satılıyordu. Bu Lisa'nın başarısızlığındaki en büyük etkendi. Motorola 68000 işlemcili, 1 MB bellekli bu bilgisayarın tarihe geçmesindeki sebepse dünyanın ilk grafik ara yüzünü kullanan işletim sistemine sahip oluşudur. Lisa'dan önce her şey komut satırıyla yapılmak zorumdaydı. Machintosh ise 1 yıl sonra piyasaya sunuldu. Aşağı yukarı aynı özellikleri taşımasına rağmen Lisa'da yapılan fiyat hatası bu bilgisayarda yapılmadı ve 2.500 dolardan satışa sunuldu. Sistemde yer alan kelime işlemci uygulama bu günü ofis programları için ilk modeli oluşturdu. Machintosh'un yakaladığı başarı Apple'ın yükseliş devrini başlatmış oldu.
Microsoft Windows (1985)
Microsoft pencerelerle bilgisayarı yönetmeyi sağlayan işletim sistemini piyasaya sürdü. Bu sistem 3. sürüme ulaşana kadar yaygın olarak kullanılmadı. Bu dönemlerde Windows çalışmak için DOS sistemine ihtiyaç duyuyordu. Windows 95 ile birlikte bağımsız bir işletim sistemi halini aldı.
Sinclair ZX Spectrum 128 (1986)
Ülkemiz kullanıcılarının da yakından tanıdığı bilgisayar 128 KB hafızaya sahipti. Kullanışlı yapısı sayesinde dünya çapında müşteri bulmayı başardı. Bu modelden sonraki Spectrum'lar Amstrad tarafından üretildi.
Amiga 500 (1987)
Commodore firması dünyanın en çok satan bilgisayarları arasına girecek Amiga 500'ü üretti. 68000 işlemcili bu bilgisayar tam bir oyun canavarıydı. Uygun fiyatı, geniş yazılım ve oyun pazarıyla 5 yıl boyunca en çok satan bilgisayar modeli olmayı başardı. Ancak tüm bu başarısına karşın Commodor'un gelecek yıllardaki yanlış yatırımları firmanın 1994 senesinde iflas etmesine neden oldu.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız