Aralık 25, 2024

BİLİM İNSANLARI GÜNEŞ SİSTEMİMİZDE DÜNYA BENZERİ BİR GEZEGENİN SAKLI OLABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR -Friendz10

Güneş Sistemi'nin uzak bölgeleri, bizden kaçan özellikleriyle loş ve uzak bir alemdir. Güneş'in ışığından o kadar uzaktır ki, nispeten büyük bir gezegen bile kolayca gözümüzden kaçabilir.

BİLİM İNSANLARI GÜNEŞ SİSTEMİMİZDE DÜNYA BENZERİ BİR GEZEGENİN SAKLI OLABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR -Friendz10

Neptün'ün yörüngesinin ötesinde bulduğumuz Neptün ötesi nesneler (TNO'lar), gizli bir dünyanın varlığına işaret edebilecek bazı tuhaf kümelenme davranışları sergiliyor. Bu durum bilim insanlarının görüş alanının çok ötesinde gizlenen büyük bir karasal gezegen olan Gezegen Dokuz fikrini ortaya atmalarına yol açtı.

Şimdi ise iki bilim insanı alternatif bir açıklama getirdi: Tartışmalı Dokuzuncu Gezegen'den çok daha yakında bulunan ve daha büyük bir şeyin varlığına atfedilen tuhaf davranışları açıklayabilecek eğik bir yörüngede yer alan daha mütevazı, Dünya benzeri bir dünya.

Japonya'daki Kindai Üniversitesi'nden gezegen bilimci Patryk Sofia Lykawka ve Japonya Ulusal Astronomi Gözlemevi'nden Takashi Ito'ya göre, Güneş'ten bu kadar uzakta donmuş ve karanlık olan bu dünya, Dünya'nın kütlesinin 3 katından daha büyük ve Güneş'ten 500 astronomik birimden daha uzak olmayacaktır.

"Dünya benzeri bir gezegenin ve dış güneş sisteminde kendine özgü yörüngelerde bulunan birkaç Neptün ötesi nesnenin varlığını öngörüyoruz ki bunlar varsayılan gezegenin tedirginliklerinin gözlemsel olarak test edilebilir imzaları olarak hizmet edebilir."

BİLİM İNSANLARI GÜNEŞ SİSTEMİMİZDE DÜNYA BENZERİ BİR GEZEGENİN SAKLI OLABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR -Friendz10

Güneş Sistemi'nde bulabildiğimiz en uzak tek nesne, onu bulduğumuzda Güneş'ten 132 astronomik birim uzaklıktaydı. Plüton ise Güneş'ten ortalama 40 astronomik birim uzaklıkta bulunuyor.

Ancak Neptün'ün ötesinde (Güneş'ten 30 astronomik birim), görebildiğimiz kadar uzanan bir grup buzlu kaya ve cüce gezegen vardır. Bu Kuiper kuşağıdır ve içerdiği nesneler TNO'lardır.

Son yıllarda, daha hassas teleskoplar ve araştırmalarla, daha önce tanımlanandan çok daha fazla TNO bulabildik ve bu da bilim insanlarının kalıpları fark etmeye başlamasına izin verdi.

Bu örüntülerden biri kümelenmedir. Bazı TNO grupları, bugüne kadar tespit edebildiğimiz daha küçük nesnelerden önemli ölçüde daha büyük bir şey tarafından yerçekimsel olarak etkilendiklerini gösteren eğimli veya eğik yörüngelerde gruplar halinde bir araya gelir ve birlikte hareket eder.

2016 yılında Caltech gökbilimcileri Mike Brown ve Konstantin Batygin bunun sorumlusu olarak varsayımsal bir Gezegen Dokuz'u işaret ettiler. Bu gezegenin Dünya'nın kütlesinin yaklaşık 6,3 katı olduğu ve 460 astronomik birimden daha büyük bir mesafede yörüngede döndüğü düşünülüyor.

BİLİM İNSANLARI GÜNEŞ SİSTEMİMİZDE DÜNYA BENZERİ BİR GEZEGENİN SAKLI OLABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR -Friendz10

Ancak bir açıklama getiren ilk kişiler onlar değildi. Lykawka ve o zamanlar Kobe Üniversitesi'nde çalışan meslektaşı Tadashi Mukai, TNO kümelenmesine dikkat çekmiş ve 2008 yılında varsayımsal bir gizli Kuiper kuşağı gezegeni önermişlerdi.

Şimdi, orada ne olduğuna dair daha fazla veri ile Lykawka ve Ito fikri tekrar gözden geçirdi ve geliştirdi. Kuiper Kuşağı'nın çeşitli özelliklerini açıklayabilecek varsayımsal bir gezegenin özelliklerini buldular. Haklı olup olmadıklarını daha ileri gözlemler belirleyebilir.

"Uzak ve eğimli bir yörüngede bulunan Dünya benzeri bir gezegenin, uzak Kuiper Kuşağı'nın üç temel özelliğini açıklayabileceğini belirledik: Neptün'ün çekim etkisinin ötesinde yörüngelere sahip önemli bir TNO popülasyonu, yüksek eğimli nesnelerin önemli bir popülasyonu ve tuhaf yörüngelere sahip bazı uç nesnelerin varlığı" diye yazıyorlar.

Dünya benzeri bu gezegen, Dünya'nın 1,5 ila 3 katı arasında bir kütleye, Güneş'ten en uzak noktası 250 ila 500 astronomik birim arasında olan bir yörüngeye ve Güneş Sistemi düzlemine göre 30 derecelik bir eğime sahip olacaktır.

BİLİM İNSANLARI GÜNEŞ SİSTEMİMİZDE DÜNYA BENZERİ BİR GEZEGENİN SAKLI OLABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR -Friendz10

Varlığı, 45 dereceden daha büyük eğimli cisimleri ve son derece garip ve uzun bir yörüngeye sahip olan cüce gezegen Sedna gibi cisimlerin yörüngelerini açıklayabilir. Ayrıca Neptün'le bağlantılı görünen ve genellikle bu tür çalışmaların dışında bırakılan TNO gruplarının özelliklerini de açıklayabilir.

İkilinin bulguları, varsayımsal gezegenlerinin test edilebilir imzalarını sunuyor. Gezegenin kütleçekimi TNO'ları 150 astronomik birimin ötesinde kümelenmiş popülasyonlar halinde bir araya getirecek ve tekniklerimiz ve araçlarımız geliştikçe bunları bulabileceğiz.

"Uzak Kuiper Kuşağı'ndaki yörünge yapısına ilişkin daha ayrıntılı bilgi, dış güneş sistemindeki herhangi bir varsayımsal gezegenin varlığını ortaya çıkarabilir veya ortadan kaldırabilir" diye yazıyorlar. "Bir Kuiper Kuşağı gezegeninin varlığı, trans-Jovian bölgesinde gezegen oluşumu ve dinamik evrim konusunda yeni kısıtlamalar da sunabilir."

 

Kaynak: https://www.sciencealert.com/

Yorumlar

  • Yakın zamanda bulanacak bence...

  • Yeni bir gizem ortaya çıktı

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

KIŞ DÖNÜMÜ DOLUNAYI: SOĞUK AY

KIŞ DÖNÜMÜ DOLUNAYI: SOĞUK AY

AQUILA TAKIMYILDIZINA DOĞRU YOLCULUĞA ÇIKALIM!
GÖKYÜZÜNÜN YILBAŞI AĞACI: NOEL AĞACI KÜMESİ
HİNT MİTOLOJİSİNİN ŞİRRET YILANI

HİNT MİTOLOJİSİNİN ŞİRRET YILANI

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Ayrışma

probiyotik

Darbeye Dayanaklı Kumaşlar

bubble30
Nielawore

KIŞ DÖNÜMÜ DOLUNAYI: SOĞUK AY

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun