NASA'nın DART isimli uzay aracı, Dünya'dan yaklaşık 11 milyon kilometre uzaktaki asteroide, planlandığı şekilde tam zamanında başarılı bir şekilde çarpma gerçekleştirdi.
Aslında Dimorphos isimli asteroid Dünya için hiçbir tehdit oluşturmamaktadır ama Dünya'nın potansiyel asteroit veya kuyruklu yıldız tehlikelerime karşı savunma teknolojisini test etmek amacıyla DART isimli uzay aracı asteroide çarptırıldı ve hedefe varma konusunda başarılı olundu. Tam zamanında, planlanan şekilde çarpışma gerçekleşti.
NASA yetkilisi canlı yayında, “Bu, insanlığın bir gök cisminin rotasını değiştirmek üzere yaptığı ilk girişimdi” şeklinde sevincini ifade etti.
Başarıyla gerçekleştirilen deneme sonucunda yörüngesini yer tabanlı teleskoplar kullanılarak ölçülebilecek şekilde değiştirmek için kasıtlı olarak bir uzay aracının, hedeflenen bir asteroide planlanan şekilde tam zamanında çarpabilecrği ispatlanmış oldu.
Bir sonraki adım ise gök cisminin rotasını değiştirmeyi sağlayıp sağlayamadığımızı öğrenmek olacak. Bu da aylar sonra anlaşılabilecek bir durummuş. Beklemedeyiz.
O zaman soralım: BİLİM-KURGU FİLMLERİ GERÇEK Mİ OLDU?
Yorumlar
nasıl içerik?
Asteroid yörüngesi değiştirilip uzaklaştırılsın, güzel. Ama dünyada bir noktaya yönlendirilebilecek tekniğe sahip olunduğunda...
Oldu mu dersiniz?
İnsanlığın yaptığı en uzun menzilli atış olmalı
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız