Bu saygınlığın önemli bir nedeni, Carl Sagan'ın sinemaya da aktarılan romanı "Contact"tı. Bu romanda insanlar, uzaktaki bir yıldızın yörüngesindeki bir uygarlıkla ilişki kurmak için bir "solucan deliği"nin (wormhole) içinde yolculuk yapıyorlardı. Araştırmacılar, ilginç bir şekilde, bu yeni yıldızlararası yazılımın aynı zamanda bir zaman makinesi olduğunu duyurdular... Teoride, solucan deliklerinin içindeki muazzam boşluk çabucak geçilebiliyordu. Burada sadece tek bir sorun vardı; herkes, insanın böyle bir yolculukta hayatta kalabileceğine inanmıyordu. Kuantum teorisi, genelde boş olduğu düşünülen bir vakumun aslında boş olmadığını varsayıyordu. Gerçekten de vakum, bir var olup bir yok olan parçacık çiftleriyle kaynıyor. Solucan delikleri de vakumdaki bu düzensiz değişiklikleri daha da genişleterek tehlikeli yüksek enerji seviyeleri oluşturabiliyor.
"A Brief History of Time"ın (Zamanın Kısa Tarihi) yazarı profesör Stepnen Hawking, vakum iniş çıkışlarının deliğe girmek isteyen herhangi bir uzay gemisini yakacağına, hatta deliği bile yok edeceğine inanıyor. Hawking böylece, doğanın "Kronoloji Koruma Varsayımı"nı (Chronology Protection Conjecture, CPC) doğruladığını söylüyor. Zamanda yolculuk bu şekilde engelleniyor ve dünya, tarihçiler için güvenli bir mekan haline geliyor.
Hatta fizik, zamanda yolculuğa sıcak bakıyor. Neyin olası, neyin imkansız olduğunun kanıtlanması ise, fizikçiler güçlü çekim alanlarındaki kuantum mekaniğini anlayana kadar imkansız görünüyor. Ancak, kuantum çekimi teorisi hala fiziğin bilinmeyenleri arasındaki yerini koruyor... Dikkate alınması gereken bir başka sorun da, solucan deliğinin boğazının, açıldıktan hemen sonra sıkışarak kapanma eğilimi göstermesi... Belki de doğa, "egzotik madde" denilen kendi kapı tamponunu koyuyor... Bu ilginç bir madde... Egzotik maddedeki baskı negatif; bir araba lastiğini bu madde ile doldurmaya kalkmak, pompaladıkça lastiğin daha inmesi anlamına geliyor...
Yorumlar
Bir zamanlar film konusuydu
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız