Astronot Matthew Dominick, 22 Eylül'de Dünya'dan yaklaşık 100 milyon mil (160 milyon km) uzaktayken Tsuchinshan-ATLAS kuyruklu yıldızının fotoğrafını çekti. Bu görüntü, Dominick'in Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) yüksek hassasiyetle programlanmış bir kamerayla gerçekleştirdiği uzun pozlama çekimi sayesinde elde edildi. Güneş sistemimizin uzak bölgelerinden geldiği düşünülen kuyruklu yıldız, 27 Eylül'de Güneş'e en yakın konumuna ulaştı.
Bir kuyruklu yıldız Güneş'e yaklaştıkça ısınır ve bu ısınma, yüzeyindeki buzların süblimleşerek gaza dönüşmesine neden olur. Bu süreç sonucunda oluşan gaz ve toz, parlak bir çekirdek ve milyonlarca mil uzunluğunda bir kuyruk oluşturur. Tsuchinshan-ATLAS'ın toz kuyruğu, bu fotoğrafta belirgin şekilde görünmekte ve karenin üst kısmına doğru uzanmaktadır.
İyon kuyruğu olarak bilinen ikinci bir kuyruk türü de fotoğrafta aşağıya ve sağa doğru hafifçe görünmektedir. Güneş, bu iki farklı kuyruk türünü ayrı şekillerde etkileyerek genellikle farklı yönlere doğru savurur. Güneş ışığının ısısı ve basıncı, toz kuyruğundaki parçacıkları Güneş'ten uzağa doğru iter, ancak kuyruk, kuyruklu yıldızın geliş yönüne doğru hafif bir eğilim gösterebilir. Aynı zamanda, güneş rüzgârı kuyruklu yıldızın yüzeyindeki iyonları kopararak farklı bir doğrultuda uzanabilen iyon kuyruğunu meydana getirir.
Görüntü açıklaması:
Bir kuyruklu yıldız, Dünya'nın ufkunun ve altındaki atmosferik katmanların bir kesit görüntüsü ile görüntünün merkezine doğru ateş ediyor gibi görünüyor. Yukarıdan aşağıya doğru yeşil, sarı, mavi ve gri bantlar görüntü boyunca uzanıyor.
Kredi: NASA/Matthew Dominick
Yorumlar
En güzel kuyruklu yıldızlardan birisi
Çok güzel bir görüntü!
Çok güzel
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız