NASA’nın Chandra X-ray teleskopunu kullanan gökbilimciler, aşırı ısınmış gaz akışlarının kesiştiği bir galaksi kümesi keşfettiler. Bu durum, yeni bir yapının oluşumuna zemin hazırlayabilir.
Araştırmacılar, Zwicky 8338 (Z8338) olarak adlandırılan galaksi kümesi içerisinde bir galaksinin arkasında, 1,6 milyon ışık yılı uzunluğunda, kuyruklu yıldız şeklinde devasa bir sıcak gaz kuyruğu tespit ettiler. Galaksi hızla ilerlerken, bu kuyruk iki ayrı akıntıya bölündü.
Bu, sistemdeki bir galaksiden çıkan ikinci kuyruk çifti olarak kaydedildi. Daha önce gökbilimciler, aynı bölgede bulunan başka bir galaksiden yayılan daha kısa bir kuyruk çifti keşfetmişlerdi. Ancak bu yeni ve daha uzun kuyruk çifti, yalnızca Chandra teleskopu ile gerçekleştirilen daha derin gözlemler sayesinde, daha zayıf X-ışınlarının ortaya çıkarılmasıyla fark edilebildi.
Görüntü açıklaması:
Bu, tek bir galaksi kümesinin içinde bulunan iki çift sıcak gaz kuyruğunun birleşik görüntüsüdür. Benekli mor gaz, uzayın bir bölgesini kırmızı ve beyaz beneklerle noktalıyor. Ayrıca bu uzay bölgesinde parlayan birkaç altın nokta da mevcut. Bu noktalar, birlikte Zwicky 8338 kümesini oluşturan tek tek gökadalardır. Merkezin sağında parlayan altın rengi bir galaksi ve üzerinde alacalı V şeklinde mor bir bulut yer almaktadır. V'nin iki kolu, aşağıdaki savrulan galaksinin arkasında kuyruklar halinde uzanıyor. Merkezin solunda bir başka altın galaksi, bu da mor gazla çevrili. Arkasında, yan yatmış genişleyen bir V şeklinde sağımıza doğru açılan iki alacalı mor bulut daha var.
Kredi: X-ışını: NASA/CXC/Xiamen Üniv./C. Ge; Optik: DESI işbirliği; Görüntü İşleme: NASA/CXC/SAO/N. Wolk
Yorumlar
Çok güzel değil mi bu görüntü?
Manzara çok güzel
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız