Kimyasal tepkime sonucu ışık yayılmasına 'kimyasal ışıldama' veya 'kemilüminesans' denilmekle beraber bunun bir canlı tarafından gerçekleştirilmesine yani canlı bir şey tarafından gerçekleştirilen kimyasal tepkime sonucu ışık yayılmasına 'biyolüminesans' denir. Bu özelliğe sahip okyanusta bazı balık, ahtapot gibi canlılar, tatlı suda çok az canlı ve karada ateşböceği ile bazı mantar türleri vardır.
Dakika başı ışık yaymıyor tabii bu canlılar. Ortamın asitlik derecesi değişince, sıcaklık ve basınç değişince veya denizde yaşayan bazı planktonlarda biyolüminesans kıyıya vuran dalgaların etkisiyle başlar.
Biyolüminesans çoğunlukla canlılardaki ışık yayılımına neden olan maddelerin genel adı olan lüsiferin ile oksijenin lüsiferaz enzimi sayesinde tepkimeye girmesi sonucu oluşur. Oksijenle lüsiferinin tepkimeye girmesi sırasında kimyasal enerji ışık enerjisine dönüşür. Biyolüminesansta yayılan ışığın rengi ortam koşullarına ve biyolüminesansı yapan organizmadaki lüsiferinin türüne bağlı olarak değişebilir. Canlılar biyolüminesansı avlanma, savunma, eş bulma, saklanma gibi farklı amaçlarla yapabilir.
kaynak: 1
Yorumlar
önemli bilgi... ortamlarda satılır bu bilgi
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız