Sadece bir ay önce keşfedilen Nishimura adlı kuyruklu yıldız bu hafta sonu çıplak gözle görülebilecek ve yıldız gözlemcilerine 437 yılda bir göksel ziyaretçiyi gözlemleme şansı sunacak.
Tam büyüklüğü bilinmeyen kaya ve buz topu, adını 12 Ağustos'ta ilk kez gören Japon amatör astronom Hideo Nishimura'dan alıyor.
Paris Gözlemevi'nde astrofizikçi olan Nicolas Biver, kuyrukluyıldızların keşfedildikten hemen sonra görünürlüklerinin zirvesine ulaşmalarının nadir olduğunu söyledi.
AFP'ye konuşan Biver, "Çoğu, Güneş'e en yakın geçişlerinden aylar, hatta yıllar önce keşfedilir" dedi.
Kuyruklu yıldızlar uzayın enginliğinden Güneş'e yaklaştıklarında, ısı buz çekirdeğinin toz ve gaza dönüşmesine neden olur ve bu da uzun bir kuyruk oluşturur.
Güneş'in ışığı bu kuyruktan yansıyarak kuyruklu yıldızları Dünya'dan görmemizi sağlar.
Bilimsel adı C/2023 P1 olan Nishimura, Güneş'e en yakın geçişini 17 Eylül'de gerçekleştirecek.
Biver, Güneş'ten 33 milyon kilometre (20 milyon mil) uzakta olacağını, bunun da Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin dörtte birinden daha az olduğunu belirtti.
Kuyruklu yıldız daha sonra 125 milyon kilometre mesafeden Dünya'nın yanından zararsız bir şekilde geçecek.
Yıldız gözlemcileri için kuyrukluyıldızı gözlemlemek, özellikle Kuzey Yarımküre'de, bu Cumartesi ve Pazar en kolayı olacak.
Biver, "Yapılacak en iyi şey gün doğumundan önce gökyüzüne bakmak, Venüs'ün solunda kuzeydoğu yönünde, kirlilikten uzak, açık bir gökyüzünde" tavsiyesinde bulundu.
Küçük dürbünleri olan insanlar manzaranın tadını kolayca çıkarabilecekler. Ancak koşullar elverirse kuyruklu yıldız çıplak gözle de görülebilir.
Biver, kuyruklu yıldızın kuyruğunun yeşilimsi olduğunu, çünkü "tozdan çok gaz" içerdiğini söyledi.
Kaynak: https://www.sciencealert.com/
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız