2003 yılında yapılan bir NASA Hubble çalışması, evrenin erken evrelerinin oluşumlarının oluşumuna zemin hazırlayan dev disklerin, içinde tutulanlara göre beklenenden daha uzun süre dayandığını ortaya koydu. Eski yıldızların, gezegenlerin oluşumu için gerekli ağır unsurlar açısından yetersiz olduğu düşünülüyor. Peki, 20-30 milyon yıl gibi olgun bir yaşta bu yıldızlar nasıl hala "yemek pişirebiliyor"?
Bu sorunun cevabını arayan araştırmacılar, NASA Webb teleskopunu kullanarak evrenin erken dönemlerindeki gibi ağır elementlerce fakir bir yakın galaksideki yıldızları mercek altına aldılar. İkinci görüntüdeki daireler, incelenen 10 yıldızın yerlerini işaret ediyor. Çalışmalar, bazı yıldızların yalnızca gezegen oluşturan diskleri barındırmakla kalmadığını, aynı zamanda bu disklerin Samanyolu'ndaki genç yıldızların çevresindekilere kıyasla daha uzun ömürlü olduğunu ortaya çıkardı. Bu bulgular, Hubble’ın önceki keşiflerini doğrular nitelikteydi.
Resim açıklamaları:
1. Görüntünün merkezinde kayık benzeri bir şekil oluşturan turuncu ve pembe yaylar bulunmaktadır. Bu yayların bir ucu görüntünün sağ üst tarafını gösterirken, diğer ucu sol alt tarafa doğru işaret etmektedir. Turuncu ve pembeden oluşan bir başka tüy görüntünün merkezinden sol üst köşesine doğru genişlemektedir. Bu bulutun sağında büyük bir beyaz yıldız kümesi yer almaktadır. Görüntü boyunca yayılmış çeşitli başka beyaz yıldızlar ve farklı boyutlarda birkaç galaksi var.
2. İkinci görüntü ilkiyle aynıdır, ancak bu çalışmada incelenen yıldızların konumlarını belirtmek için çeşitli noktalara yerleştirilmiş 10 küçük, sarı daire ile açıklanmıştır.
Yorumlar
gezegen pişmesi mi :O
görseller inanılmaz güzel
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız