İnsanlar uzun zamandır dünyadaki arılar arasında "koloni çökme bozukluğu (CCD)" olarak bilinen bir fenomenden bahsediyorlar. İfade, Kuzey Amerika'daki batı bal arısı kolonilerinin yok olma sayısındaki keskin artıştan sonra 2006 yılında icat edildi. Ancak, sadece Kuzey Amerika ile sınırlı değildi. Avrupa'daki birçok ülke de kolonilerin çöküşünde bir artış gördü ve İrlanda, arı kolonilerinin %50'sinin kaybolduğunu bildirdi.
CCD'nin kesin nedeni bilinmemektedir. Uzmanların çoğu, CCD'nin tek bir nedeni olmadığı, buna katkıda bulunan birkaç faktör olduğu konusunda hemfikirdir. 2015 yılında 170 CCD vakası üzerinde yapılan bir araştırma, iklim değişikliği, tarım kimyasalları, biyolojik çeşitlilikteki düşüş, parazitler ve patojenlerin tümünün katkıda bulunan faktörler olduğunu buldu.
CCD'nin nedenleri ne olursa olsun, yine de endişe verici bir fenomendir. Neyse ki, bilim adamları tüm arıların şu anda neslinin tükenme riski altında olduğuna inanmıyorlar. Ancak, arıların nesli tükenirse ne olacağını bilmek yine de iyidir.
Aşağıda bütün arılar ölürse olabilecek 8 şey var:
Artık bal yok!
Bu apaçık ortada. Elbette arılarımız olmasaydı balımız olmazdı. Bunu düşün. Çayımıza bal yok. Bisküvilerimize ya da mısır ekmeğimize bal yok. Balın lezzetli olmasının yanı sıra birçok tıbbi ve kozmetik kullanımı da vardır.
Birçok meyve ve sebze yetişemeyecek!
Bir Birleşmiş Milletler raporu, dünyanın çoğuna gıda sağlayan 100 mahsulden 70'inin yiyecek üretmek için arılara ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Fındık, çilek, elma, avokado, kavun, şeftali ve üzümlerin tozlaşma için arılara ihtiyacı vardır. Marketlerdeki yiyeceklerin tahmini yarısı arılar olmadan yok olur. Ve siz kahve severler en sevdiğiniz içkiye veda etmek zorunda kalacaksınız.
Artık süt ürünleri yok!
Yukarıda listelenen sebzeler gibi, süt ineklerinin tükettiği yiyeceklerin çoğu arılar tarafından tozlanır. Süt ineklerine karmaşık bir diyet gerektirir ve günde yaklaşık 100 kilo yiyecek tüketirler! Ana elyafı, arıların tozlaşması için ihtiyaç duyduğu yoncadır. Süt inekleri de büyük bir sığır eti kaynağıdır. Yani, onlar olmadan, sığır etinin maliyeti fırlayacaktır!
Artık pamuk yok!
Giyim endüstrisinin temel unsurlarından biri olan pamuğun tozlaşması için arılara ihtiyacı var. Pamuk içeren giysiler tişörtler, kotlar, iç çamaşırlar ve çoraplardır. Çarşaflar, çocuk bezleri (tek kullanımlık olanlar dahil) ve tuvalet kağıdı gibi diğer şeyler de pamuktan yapılır. Sentetik kumaşlar hala mevcut olsa da, bunları üretecek kaynaklar pamuk kadar bol değildir, bu nedenle giyim maliyetleri önemli ölçüde artacaktır.
Diyetlerimiz değişecek!
Yukarıda bahsedildiği gibi, birçok meyve ve sebze yok olacak ve sığır eti çoğu insanın karşılayamayacağı kadar pahalı hale gelecektir. Peki ne yeriz? Koyun, keçi ve tavuk gibi hayvanlar tozlaşmaya ihtiyaç duymayan yiyecekleri yüksek bir diyetle besledikleri için, bunlar ana temel etler haline gelecektir. Patates, domates ve havuç da tozlaşma için büyük ölçüde arılara güvenmez. Öyle olsa bile, bu sebzelerin hasadı önemli bir düşüş yaşayacaktır. Ayrıca hindistancevizi, badem, kanola ve susam yağı gibi yemeklik yağlar da gitmiş olacaktır.
Yetersiz besleneceğiz!
İnsanlar sağlıklı olmak için birçok farklı vitamin, mineral ve besine ihtiyaç duyar. Çeşitli diyetler olmadan yetersiz beslenme büyük bir sorun haline gelirdi. Tozlaşma için arılara dayanan mahsuller, kalsiyum, demir, florür, lipitler ve C, A ve E vitaminlerinin çoğunu sağlar. C vitamini eksikliği, iskorbüt salgınına ve E vitamini olmadan hayatta kalmamıza rağmen, bağışıklığımız sistemler zayıflayacaktı. Dolayısıyla, insanların sağlığı arılar olmadan büyük zarar görür.
İnsanlar tozlayıcı olacaktı!
Tüm arılar ölürse, boşluğu almaktan insanlar sorumlu olacaktı. Bu, arıların çoğunun zaten öldüğü Çin'de zaten oluyor. İnsanlar polen dolu kovalar alırlar ve bir fırça ile polenleri “boyarlar”. Ancak bu, yalnızca tozlaşma gerektiren bitkilerden birkaçıyla yapılabilir çünkü görevi yerine getirmek için yeterli insan yok. Ayrıca, elle tozlaşma ihtiyacı, listedeki bir sonraki maddeye katkıda bulunacaktır….
Yiyecek maliyeti fırlayacak!
Yiyeceklerimizin çoğu inanılmaz derecede kıtlaşacağından veya elle tozlaşma gerektireceğinden, yiyecek maliyeti önemli ölçüde artacaktır. Aslında, bu İskoçya'da çoktan oldu. 2012 kışında İskoçya, bal arısı kolonilerinin neredeyse üçte birini kaybetti ve bu da gıda fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Kahve zaten oldukça pahalı. Her şeyin elle tozlaştırılması gerekse ne kadara mal olacağını bir düşünün!
Albert Einstein, “Arılar olmasa insanlık ancak 4 yıl yaşayabilir. Arılar döllenmezse; tozlanma olmaz, bitki olmaz, hayvan olmaz, sonunda da insan olmaz” demiştir.
Okuduklarınızdan sonra siz Einstein'a hak veriyor musunuz şimdi?
kaynak: https://blog.tentree.com/this-is-what-would-happen-if-all-the-bees-died-out/
Yorumlar
Einstein'a kesinlikle hak veriyorum. Ayrıca arı deyip de geçmemek, önemsemek insanlığın iyiliğine olurmuş diye de ekliyorum.
Ekosistemde her canlı bir şeye yarıyor, küçümsenmeye gelmiyor
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız