Dünya'dan yaklaşık 1300 ışık yılı uzaklıktaki Orion Bulutsusu, Orion'un kemerinin güneyinde yer alır. Sadece bir milyon yaşında olan bu parlak genç yıldız oluşumu, farklı kütlelere sahip binlerce yeni yıldız içermektedir. Buna mozaik denmesinin bir sebebi var. Bu bulutsu, gökbilimciler için dışarı akışlar, gömülü protostarlar, kahverengi cüceler, serbest yüzen gezegensel nesneler ve genç yıldızların etrafında gezegen oluşturan diskleri içeren bir çeşitlilik hazinesi içerir.
NASA’nın James Webb uzay teleskobunun yakın kızılötesi kamerası NIRCam, bulutsunun bugüne kadar gözlemlenen en büyük Webb mozaiklerinden bazılarına dönüştürülen yeni görüntülerini yakaladı. Bu görüntü, termal kızılötesinde benzeri görülmemiş bir hassasiyetle bölgedeki gaz, toz ve moleküllere odaklanan uzun dalga boylu renkli bileşiktir.
Görüntü açıklaması:
Mor, yeşil ve kırmızı bulutsularla dolu genç bir yıldız oluşum bölgesinin görüntüsü. Mor iyonize gaz çoğunlukla merkeze doğru, kahverengiler, yeşiller ve kırmızılarla birlikte görülürken, çevre çoğunlukla parlak yeşil ve sola doğru daha koyu kahverengidir. Üst merkeze doğru büyük bir sarı, turuncu, kırmızı ve mor püskürmesi vardır ve bulutsu sağa doğru neredeyse siyaha dönüşür. Alan boyunca serpiştirilmiş, merkeze doğru yoğunlaşmış binlerce yıldız vardır, ancak bazı istisnalar dışında genellikle daha uzun dalga boylarında daha sönük görünürler. Alandaki en parlak kaynaklar Webb'in karakteristik özelliği olan geniş kırınım sivri uçlarına sahiptir.
Yorumlar
EFSANE
Sanki farklı bir boyut gibi
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız