Farmer's Almanac'a göre, bu ayın dolunayı geyik avı sezonuyla çakışıyor. Bu yılki Avcı Ayı ise daha da özel, çünkü bir süper ay olarak Ay, eliptik yörüngesinde Dünya'ya en yakın noktasında dolunay halini alıyor.
Ay, bu en yakın konumundayken, yörüngesindeki en uzak noktasında meydana gelen yılın en sönük dolunayına göre yüzde 14'e kadar daha büyük ve yüzde 30 daha parlak görünebilir. Yüzde 14'lük fark kolayca fark edilmese de, dolunay yıl boyunca diğer zamanlardaki dolunaylardan biraz daha parlak olacaktır.
Bu dolunay, dünya genelinde birçok kültür için önemli bir anlam taşır. İbrani takvimine göre Tişrei ayının ortasında gerçekleşen bu dolunay, yedi gün süren Sukot bayramının başlangıcına denk gelir. Hindu kültüründe ise Sharad Purnima olarak bilinir ve aynı zamanda Kumara Purnima, Kojagari Purnima, Navanna Purnima Kojagrat Purnima ya da Kaumudi Purnima olarak da adlandırılır. Budistler için bu dolunay, keşişlerin muson mevsimi boyunca tuttukları üç aylık Vassa orucunun sona erdiğini gösterir. Myanmar'da, Aydınlatma Festivali olarak bilinen üç günlük Thadingyut Işık Festivali bu dolunayla birlikte kutlanır. Sri Lanka'da ise Vap Poya'dan sonra gelen Kathina festivali, insanların keşişlere hediye sunduğu bir dönemdir.
Dolunayın etkisi 18 Ekim Cuma sabahına kadar süreceği için, önümüzdeki birkaç gün boyunca gökyüzünü izlemek için ideal bir zaman olacaktır.
Resim açıklaması:
Dolunay görüntünün sol üst kısmında parlak altın renginde parlıyor. Dolunay puslu mor bir gökyüzünde göze çarpıyor. Sağ alt köşede, koyu kırmızı ışıkla yıkanan karlı bir tepe görülebiliyor.
Kredi: NASA
Yorumlar
Çok güzel değil mi?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız