Cam seramik malzemeler, kristallenmeye uygun camların kontrollü şartlarda kristallenmesi sonucu üretilen malzemeler... Bunlar, metallere göre özellikle üstün aşınma ve korozyon dayanımı, camlara göre de yine üstün tokluk ve darbe direncine sahip. Bu nedenle cam seramikler, bina iç ve dış yüzey kaplaması, sürekli sürtünmeyle yüzyüze olan yatak parçaları, kimyasalların depolanması, pompa ve valf olarak uygulama alanı buluyor.
Geçtiğimiz son otuz yıl içersinde özellikle çevreye zararlı atık elektrik santral külleri ile demir-çelik curufların değerlendirilerek cam seramik ürünlere dönüştürülmesi önem kazandı. Özellikle eski Sovyetler Birliği'nde yürütelen çalışmalar sonucu, bu tip atıklardan, yüksek aşınma dayanımına sahip, aynı zamanda dekoratif amaçlı dış cephe yüzey kaplamaları ve yer karoları üretildi.
İ.T.Ü. Kimya Metalürji Fakültesi'nde deney için üretilen cam seramikte kullanılan atık curuf, Karabük Demir Çelik Fabrikası'ndan elde ediliyor. Başlangıçta iri boyutlu taneler şeklinde ve nemli olan curuf, 110 C'de kurutulduktan sonra öğütülerek toz haline getiriliyor. Çekirdeklendirici olarak kullanılan Pozantı kromit cevherinin atığı, curufla karıştırılmadan önce kırılıp toz haline sokuluyor. Curuf tozlarına ayrıca ağırlıkça yüzde 17.2 oranında kromit tozu ilave ediliyor.
İnce toz halinde ve homojen karışmış kromit katkılı curuf "şamot" potalarda 1350-1370 C sıcaklıklarda 8 saat ergitildikten sonra oda sıcaklığında paslanmaz çelik kalıplara dökülerek cam haline getiriliyor. Sonra, 785 C sıcaklığında 6 saat çekirdeklendirme ve 1050 C sıcaklığında ise bir saat kristallendirme ile cam seramik elde ediliyor. Çekirdeklendirici olarak kromit yerine eser miktarda titanyum dioksit (TiO2) katılırsa sonuç daha başarılı oluyor.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız