D vitamini eksikliğinin, aynı zamanda kişinin nefes alırken bir saniyede alıp verdiği hava miktarı yani FEV1 ile akciğerdeki diğer bir işlerlik ölçütü olan FEV1/FVC’nin düşük olmasıyla ilişkili olduğu saptandı. D vitamini eksikliği olan hastalarda, solunum ya da ağız yoluyla steroidlerin ve uzun süre etkili angonistlerin (bronş açıcı) kullanımının daha fazla olduğu gözlendi. Doktor Donald Leung bulgularının iki olası açıklaması olduğunu belirtiyor.
Ya D vitamini eksikliği daha fazla kortikosteroit tedavisi gerektirecek kadar astımın ciddiyetini arttırıyor ya da D vitamini doğrudan steroid aktivitesini etkiliyor ve D vitamini düzeyinin düşük olmasıyla steroidlerin etkisi azalıyor, dolayısıyla aynı etkiyi gösterecek daha fazla ilaç kullanımı gerekiyor.
Dr. Leung’a göre araştırmaları, D vitamininin kortikosterotilerin fonksiyonlarını arttırdığına işaret ediyor. Dr. Leung, eğer gelecekteki çalışmalardan bu bulguları onaylayacak sonuçlar elde edilirse D vitamininin, astım hastalarının solunum şikâyetlerinin daha az ilaç kullanarak kontrol altına alınmasında yardımcı olabileceğini vurguluyor.
Yorumlar
D vitamini önemliymiş gerçekten de
aaa ilk defa duydum
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız