NASA Hubble uzay teleskobu alınan ve çalkantılı bir denizin öfkesini andıran bu görüntü, aslında parlayan hidrojen gazından oluşmuş kabarcıklı bir okyanusu gösteriyor.
Dünya'dan yaklaşık 5.500 ışık yılı uzaklıkta bulunan Omega Nebulası, bu fotoğrafın hemen dışında, yukarıda ve solda, saklanmış durumdadır. Bu yıldız oluşum bölgesi, yeni yıldızlardan gelen morötesi radyasyon seliyle dalga benzeri gaz desenlerine şekil verir ve onları aydınlatır.
Morötesi radyasyon, soğuk hidrojen gazı bulutlarının yüzeylerini aşındırarak ısıtır. Bu ısınan yüzeyler, fotoğrafta turuncu ve kırmızı renkte parlamaktadır. Yüksek ısı ve basınç, bazı maddelerin bu yüzeylerden uzaklaşmasına neden olur ve arka plandaki yapıları gizleyen, daha da sıcak yeşilimsi gazdan oluşan bir örtü yaratır. Dalgaların uçlarındaki basınç, yeni yıldızların doğumunu tetikleyebilir.
Bu görüntü, Hubble'ın 24 Nisan 1990'da fırlatılışının on üçüncü yıldönümü anısına 2003 yılında yayımlanmıştır. Hubble, gökbilimcilerin ve bilim insanlarının evrenimizi anlamalarına yardımcı olarak evreni incelemeye devam etmektedir.
Görüntü açıklaması:
Renkli, puslu bir nebula. Sol üst köşede yeşil ve mavinin tonları hakimken, alt ve sağ tarafları turuncu, kırmızı ve koyu gaz dalgaları kaplıyor. Bir avuç yıldız, gaz bulutsusunun içinden parlıyor.
Sizce deniz dalgasına benziyor mu?
Yorumlar
Benziyor bence!
Benziyor bence!
Gün batımı gibi
Gerçekten devasa bir dalga gibi
deniz dalgasına benziyor ve büyüleyici
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız