Çoğunlukla ışık hızında hareket eden protonlardan oluşan evrenin en enerjik parçacıklarına - kozmik ışınlara - daha yakından bir bakış. Genç süpernovaların daha güçlü manyetik alanlara ve en yüksek enerjili kozmik ışınlara sahip olduğu gözlemlenmiştir. Kozmik ışınlar yıldızlararası gazla karşılaştıklarında gama ışınları üretirler. Bu görüntü, bu kalıntıların görünür ışıktan bir milyar kat daha enerjik radyasyon yaydığı yeri göstermektedir.
Bir süpernova kalıntısı olan Cassiopeia A'nın son derece parlak gama ışınlarına sahip olduğu tespit edilmiştir ve bu ışınlar burada macenta renginde gösterilmiştir. Süpernova yaklaşık 10 ışık yılı genişliğinde ve Dünya'dan yaklaşık 11.000 ışık yılı uzaklıkta Cassiopeia takımyıldızında yer alıyor. Cas A, yaklaşık 340 yıl önce galaksimizde meydana gelen büyük bir yıldız patlamasıyla oluşmuştur.
Resim açıklaması:
Arka planda, uzayın karanlığı seyrek olarak her boyutta parlak sarı yıldızlarla çevrili. Görüntünün merkezinde, fotoğrafın çoğunu kaplayan, mavi, sarı, turuncu ve yeşil gaz ve toz içeren bir süpernova. Süpernovanın sağ üst tarafında parlak gama ışınlarından oluşan eflatun bir leke yer alıyor.
Yorumlar
Vay be çok güzel!
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız