Ekim 07, 2024

Dijital Yerliler

Dünyanın gidişatını etkileyen başlıca konularda araştırma yapan Pew Araştırma Merkezi’nin projelerinden biri internetin etkileri. İçlerinde internet araştırmacıları ve öncüleri, iş adamları, eleştirmen, yazar ve profesörlerin olduğu bir gruba internetin etkisi soruluyor. Gruptaki kişilerin dörtte üçü internetin insan zekâsını kuvvetlendirdiğini, üçte ikisi ise internetin okuma-yazmayı arttırdığını ve bilgi yorumlama kabiliyetini geliştirdiğini savunuyor. Emory Üniversitesi’nden Mark Bauerlein bu kişilere şiddetle karşı çıkan bir İngilizce dili profesörü. 2008 yılında yayımlanan “En Ahmak Nesil” başlıklı kitabında 30 yaş altının hiç de zeki olmadığını, hatta dünyayı tanımayan, tembel ve umursamaz, kitap okumayan ve güven telkin etmeyen bir neslin ortaya çıktığını ve bunda internetin rolü olduğunu savunuyor.

Dijital Yerliler

Kitabın hedef kitlesi Amerikan gençliği olsa da verilen örneklerin çoğu interneti çok sık kullanan tüm dünya gençleri için geçerli. Sonuçta dünyanın neresinde olursa olsunlar gençlerin motivasyon ve dürtüleri aynı. Gerçek hayatta görünmez olmak gibi heyecan verici bir deneyim yaşadıkları sanal ortamı hiç de zekâ geliştirici şekilde kullanmıyor gençler. Okul derslerine bir saat bile harcamazken ekran başında 9 saat geçirebiliyorlar. Yapılan araştırmalar ise gençlerin en popüler sitelerinin, fikir siteleri değil, Facebook, Twitter, sohbet odaları gibi sosyal siteler olduğunu gösteriyor (P. Howard, L. Rainie, S. Jones).

Dijital Yerliler

Ne acı ki gençler parmak uçlarının altındaki dünyanın fikir hayatlarına neler katabileceklerinin bilincinde değiller. Akıllı olma kriterlerinin kitap okuma, okuduklarını akılda tutabilme ve okul derslerinde başarılı olmayla sınırlandırılmaması gerektiğinin bilinci içinde Bauerlein’in “sizi ahmaklar sizi!” söylemlerine katılmayabiliriz. Ancak sanal sohbet sitelerinde saatler harcayarak zekâ alâmeti olan akıl yürütme, problem çözme, mantıksal düşünme kabiliyetlerimizin geliştiği de pek söylenemez. Yine de bu siteler akıllıca kullanılarak değişik bakış açılarına sahip bir sürü insanla tanışıp konuşarak beyin jimnastiği yaptırabilir, daha açık fikirli bir toplum yapılanmasına katkıda bulunabilir.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Propaganda

Propaganda

Dijital Yerliler

Dijital Yerliler

Dijital Göçmenler

Dijital Göçmenler

İnternet Kullanımı ve Zekâ

İnternet Kullanımı ve Zekâ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Olmasını İstediğimiz Şeyler

probiyotik

Propaganda

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun