Dinozor yumurtası fosilini içindeki embriyona zarar vermeden incelemek oldukça büyük çaba ve titizlik isteyen bir iş... Bugün bu iş için, bütün dünyada İngiltere'nin Leicester Üniversitesi öğretim üyelerinden paleontolog Terry Manning'in buluşu olan bir yöntem uygulanıyor. Terry Manning'in uzmanlık alanı dinozor yumurtaları içindeki embriyonlar... Onları zarar vermeden incelemek için geliştirdiği yöntem ise ana hatlarıyla şöyle:
Önce bulunan dinozor yumurtası fosili, asit asetik (sirke) ilave edilmiş bir solüsyonun içine bırakılıyor. Bu solüsyon, günde ortalama 0,13 milimetrelik bir hızla yumurtanın kabuğunu yakmaya başlıyor. Esas olarak oksijeni geçirebilecek kalınlıkta (3 mm.) kalsiyum karbonat maddesinden oluşan dinozor yumurtasının kabuğunun erimesi bu yöntemle oldukça uzun bir süre alıyor ama içindeki embriyon fosiline en küçük bir zarar vermiyor. Yumurtanın kabuğunun yanarak erimesinden sonra, bu kez uzmanlar ortaya çıkan embriyonun kalıntılarını özel olarak hazırlanmış bir plastik ile sağlamlaştırıyorlar. Bu plastik ile sağlamlaştırma işlemi yaklaşık bir yıl sürüyor.
Dinozor yumurtalarının üzerinde yapılan araştırmalar ilginç bir gerçeği ortaya çıkarmış... Bilimadamlarına göre, kuluçka döneminde ölen dinozor embriyonlarının yaklaşık yüzde 98'i, yumurtanın içinde kuruduktan sonra aç kınkanatlılar tarafından ziyaret edilmişler. Bu böcekler, embriyonun deri, kıkırdak gibi tüm yumuşak dokularını bir güzel midelerine indirmişler. Bu nedenle dinozor yumurtası fosillerinin içindeki embriyonlarda bu dokular genellikle bulunmuyor. Ancak, bilimadamları bu böceklerin eylemlerinin pek o kadar işlevsiz olmadığını; böceklerin bu temizliği yaparken dinozor yuvasını da bir sonraki yumurtlamaya hazırladıklarını belirtiyorlar.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız