Temmuz 08, 2024

Doğunun Altın Zamanları

Bilimin kalbi haline gelen Bağdat'ta pek çok bilgin ağırlanıyordu. Bu isimlerden birisi de, Ortaçağ İslam dünyasının en büyük dehalarından; Ebu Abdullah İbn Musa el-Harizmi idi. Özbekistan'ın Harizm kentinde dünyaya gelen Harizmi, hayatını Bağdat'ta; matematik, astronomi ve coğrafya üzerine çalışmalar yaparak geçirmişti.

Doğunun Altın Zamanları

Harizmi, cebiri bir bilim dalı haline getiren, zamanının en kapsamlı matematik kitabını yazan bilgindi

 

En önemli eseri, Hisabü'l-Cebr ve'l-Mukabele'dir. Sonraları Latince'ye çevrilen kitap, matematik bilimi tarihinde çok özel bir yer tutuyor. Bu kitapla cebir, batıda bağımsız bir matematik disiplini olarak tanınmaya başlamış, dahası Arap kavramsal matematik sisteminin batı dünyası tarafından kabulünü sağlamıştı. Harizmi kitabını yazarken, bilinmeyen için "şey", a ve b katsayıları için "dirhem" ve x ile katsayı çarpımları için de "kaab" sözcüğünü kullanmıştı. Endülüslü Müslüman matematikçilerinin metinleri ile İspanyolca'ya "xay" olarak çevrilen "şey" kelimesi, zamanla değişerek, matematikteki ünlü "x" kavramına dönüştü.

Doğunun Altın Zamanları

Harizmi, "Tek bilinmeyenli ikinci dereceden denklem”i bulup geometri ile açıkladı

 

Modern matematik disiplinindeki adıyla "tek bilinmeyenli ikinci dereceden denklem”i bulan, çözümünü çizim yöntemi ile, yani geometrik olarak açıklayan ilk matematikçi de Harizmi oldu. Bir başka söylemle, bugün kullandığımız ve Avrupa kaynaklı sandığımız matematik terminolojisi, Avrupa'ya Harezmi’nin bir hediyesi!

Doğunun Altın Zamanları

Günümüzde Harezmi’nin kitapları, aritmetik üzerine yazılmış en eski eserler olarak kabul ediliyor. Batının saygıyla andığı, bizim ise matematik kitaplarında yer bile vermediğimiz Harizmi, bilim tarihine yön veren ender insanlardandı. Onun matematik eserlerinden, Avrupa'nın üniversitelerinde 17. yüzyıla kadar ana ders olarak yararlanılmıştı.

Yorumlar

  • Bir zamanlar dünya tam tersine işliyormuş

  • Vay be ilginç sahiden

  • Gerçekten çok şaşırtıcı değil mi?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Açık Denizlerde Mesafe Ölçümü

Açık Denizlerde Mesafe Ölçümü

Basitçe Doğu'nun Bilim İnsanlarına Göz Atalım
İbni Sina ve Doğu’nun Bilim İnsanları

İbni Sina ve Doğu’nun Bilim İnsanları

İbni Sina ve Tıp

İbni Sina ve Tıp

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Duygusal Düşünce

probiyotik

Açık Denizlerde Mesafe Ölçümü

bubble30
Nielawore

LIKE THE RAGE OF THE SEA: OMEGA NEBULAS

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun