Ne olduğu tam belli olmayan ne tam yıldız, ne tam gezegen: kahverengi cüceler ikisinin arasında kalan nesnelerdir. Bu görselde gösterilen yıldız kümesi içinde NASA James Webb uzay teleskobu şimdiye kadar keşfedilen en küçük, serbest yüzen kahverengi cüceyi gözlemledi. Webb'in keskin kızılötesi gözü bu rekor kıran kahverengi cüceyi yaklaşık 1000 ışık yılı uzaklıkta ve sadece 5 milyon yaşında olan IC 348 yıldız kümesinde buldu.
Kahverengi cüceleri incelemek, yıldız oluşumunun yanı sıra ötegezegenleri veya güneş sistemimizin ötesindeki gezegenleri anlamamıza yardımcı olur. En küçük kahverengi cüceler ile en büyük ötegezegenler arasında örtüşme olmasının yanı sıra, serbest yüzen kahverengi cüceler, ev sahibi yıldızlarının parıltısı içinde gizlenebilen ötegezegenlerin aksine, bağlı yıldızları olmadan gelirler.
Ama uzaydaki tek serbest aktörler kahverengi cüceler değil. Bu keşif onun yerine nadir görülen bir "haydut gezegen" olabilir mi? Bu pek olası değil: Etrafındaki yıldızlar hem genç hem de düşük kütleli, dolayısıyla muhtemelen bu kadar kısa sürede dev bir gezegen üretip fırlatmış olamazlar.
Bu kadar küçük kahverengi cücelerin nasıl oluşabildiğini hâlâ tam olarak anlayabilmiş değiliz. Webb'in yapacağı daha çok şey var: Gelecekteki araştırmalar, benzer nesneleri arayarak durumlarının yanı sıra oluşum ve bileşimlerinin gizemlerini de açıklığa kavuşturabilir.
Resim Açıklaması:
Pembe-mor renkli saç benzeri iplikçikler görüntünün ortasını dolduruyor ve merkezin her iki yanında sağa ve sola kıvrılıyor. Sağ tarafta, filamentler izleyiciye doğru uzanıyormuş gibi görünen dramatik bir döngü oluşturuyor. Sol altta ilave sarı filamentler yer alıyor. Görüntünün merkezine yakın iki belirgin, parlak yıldız Webb'in sekiz noktalı kırınım sivri uçlarını göstermektedir. Düzinelerce sönük yıldız görüntü boyunca dağılmış durumda.
Yorumlar
En azından serbest
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız