30 Doradus yıldız oluşum bölgesinin bu görüntüsünde, binlerce yıldızın bir araya gelerek oluşturduğu ışıldayan bir buket görülüyor. Bu bileşik görsel, @NASAChandraXray gözlemevinden gelen X-ışını verilerini (mavi ve yeşil tonlarda), @NASAHubble tarafından sağlanan optik verileri (sarı renkte) ve Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Dizisinden elde edilen radyo verilerini (kırmızı renkte) birleştirerek oluşturulmuştur.
1999 yılından beri alçak Dünya yörüngesinde gözlemler yapan Chandra X-ışını Gözlemevi, evreni inceleyen en güçlü X-ışını teleskoplarından biridir. Kara delikler, uzak galaksiler ve yıldız patlamaları hakkında gökbilimcilere önemli bilgiler sağlayarak evrenin sırlarını keşfetmeye yardımcı olmuştur.
Resim açıklaması:
Uzayda 30 Doradus olarak bilinen ve bir buket ya da akçaağaç yaprağı şeklindeki yıldız oluşum bölgesinin birleşik görüntüsü. X-ışını rüzgârı ve gaz, geniş bir merkezi çiçeğe sahip devasa mor ve pembe bir buket şeklini alıyor. Puslu, benekli şekil görüntünün büyük bir kısmını kaplamakta ve merkezin hemen solunda yer almaktadır. Mor ve pembe gaz ve rüzgâr bulutunun içinde kırmızı ve turuncu damarlar ve parlak beyaz ışık cepleri vardır. Puslu mor ve pembe buket yeşil, beyaz, turuncu ve kırmızı parlayan noktalarla çevrilidir. Bir duman halkasını andıran ikinci bir benekli mor bulut sağ alt köşede süzülmektedir.
Kredi: X-ışını (Chandra): NASA/CXC/Penn State Univ./L. Townsley ve diğerleri; Kızılötesi (Spitzer): NASA/JPL-CalTech/SST; Optik (Hubble): NASA/STScI/HST; Radyo (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array): ESO/NAOJ/NRAO/ALMA; Görüntü İşleme: NASA/CXC/SAO/J. Schmidt, N. Wolk, K. Arcand
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız