Bullseye adı verilen dev galaksi, mavi bir cüce galaksinin merkezinden bir ok gibi geçmesiyle oluşan yıldızlarla dolu dokuz halka halinde dalgalanıyor. Görüntüde merkezin hemen solunda görülen daha küçük galaksi, yaklaşık 50 milyon yıl önce Bullseye’ın kalbinden geçerek, bir suya atılan taşın oluşturduğu dalgalar gibi halkalar meydana getirdi. Galaksiler evrende sık sık çarpışır veya birbirlerine yakın geçişler yapar (elbette kozmik ölçekte), ancak bir galaksinin doğrudan diğerinin merkezine dalması oldukça nadir bir olaydır.
Bu etkileyici görüntüyü yakalayan @NASAHubble’ın yüksek çözünürlüklü gözlemleri, Bullseye galaksisinin sekiz halkasını net bir şekilde ortaya koydu. Hawaii’deki W. M. Keck Gözlemevi’nden elde edilen veriler ise dokuzuncu halkayı keşfetmeyi sağladı. Astronomlar, bu veriler sayesinde galaksi ve halkalarının milyarlarca yıl boyunca nasıl şekillenip evrimleşeceğini daha ayrıntılı olarak inceleme fırsatı bulacaklar.
Resim açıklaması:
Merkezde büyük bir galaksi, solunda ise çok daha küçük bir galaksi yer alıyor. Birkaç halkası var. Dairesel çekirdeği tam merkezde parlak beyaz, ancak genel olarak açık sarıdır. Dışa doğru gidildikçe halkalar arasında boşluklar var. Saat 9 yönünde küçük bir cüce galaksi vardır. Bullseye'ın sarı çekirdeği ile yaklaşık aynı büyüklüktedir. Cüce galaksi mavidir ve üzerinde birçok nokta vardır. Bullseye'ın kenarı cüce galaksiye değecekmiş gibi görünüyor. Her iki galaksi de solda bir ön plan yıldızıyla birlikte farklı şekil, renk ve boyutlarda bir dizi galaksiyle noktalı uzayın siyah arka planına yerleştirilmiştir.
Kredi: NASA, ESA, Imad Pasha (Yale), Pieter van Dokkum (Yale)
#NASA #Uzay #Astronomi #Yıldızlar #Teleskop #BullsEye #Dartlar #Hubble
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız