Evrenin Rengi Var Mı?

Resmi olarak bejdir. 2002'de, Johns Hopkins Üniversitesi'nden Amerikalı bilimciler, Avustralya Kırmızıya Kayan Galaksileri İnceleme Kurumu’nun topladığı 200.000 galaksi ışığını inceledikten sonra ev­lenin soluk yeşil renkte olduğu sonucuna vardılar. Evren göründüğü gibi, gümüşi parçalarla siyah değildi. Dulux renk ka­talogunu standart olarak alırsak, bu renk, Meksika yeşili, yeşim yeşili ve Shangri-La ipek yeşili arasında bir yerde yer alıyordu. Bununla birlikte, Amerikan Astronomi Derneği'ne yapılan açıklamadan birkaç hafta sonra, hesaplamalarında bir hata yaptıklarını ve evrenin aslında daha çok köstebek derisi renginin kasvetli bir tonu olduğunu itiraf etmek durumunda kaldılar.

Evrenin Rengi Var Mı?

17. yüzyıldan bu yana, en büyük ve en meraklı zihinlerin bazıları geceleyin gökyüzünün neden siyah olduğu üzerine kafa yordu. Eğer evren sonsuzsa ve eşit biçimde dağılmış sonsuz Sayıda yıldız içeriyorsa, baktığımız her yerde bir yıldız bulun­malı ve gökyüzü geceleyin gündüz gibi aydınlık olmalıydı. Bu durum, bu sorunu 1826'da tanımlayan Alman gökbi­limci Heinrich Olbers'e (bunu yapan ilk kişi değildi) atfen, Olbers Paradoksu olarak bilinir.

Evrenin Rengi Var Mı?

Şu ana kadar hiç kimse bu soruna gerçekten doyurucu bir cevap sunamadı. Belki yıldızların sayısı sonsuz değildir, belki en uzaktaki yıldızların ışığı bize henüz ulaşmadı. Olbers'in çö­zümü şuydu: Geçmişteki bir zamanda bütün yıldızlar ışık saç­mıyordu ve bir şey onların ışık saçmaya başlamalarını sağla­mıştı. En uzaktaki yıldızların ışığının hâlâ yolda olduğunu ilk söyleyen kişi, kehanet gibi şiirsel düzyazısı Eureka (1848) ile Edgar Allan Poe'ydu. 2003'te Hubble Uzay Teleskopu'nun Ultra Derin Alan Ka­merası, geceleyin gökyüzünün en boş görünen kısmına doğrul­tuldu ve film bir milyon saniye (yaklaşık 11 gün) boyunca ışık­landı. Ortaya çıkan fotoğraf, her birinde evirenin belirsiz uçlarına uzanan yüz milyonlarca yıldızın bulunduğunu ve bugüne dek bilinmeyen on binlerce galaksiyi gösteriyordu.

Yorumlar

  • Çok enteresan cidden

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

İlk Türk Notası AYALGU

İlk Türk Notası AYALGU

Osmanlı’nın Batı Müziği

Osmanlı’nın Batı Müziği

Osmanlı Kırat-ı Musikisi

Osmanlı Kırat-ı Musikisi

Osmanlı'da Akrep Burcu: Şevle

Osmanlı'da Akrep Burcu: Şevle

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Gerçekleşmeyen Beklentiler

probiyotik

İlk Türk Notası AYALGU

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun