NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu, evrenin başlangıcından beri var olan altı dev gökadanın görüntülerini yakaladı. Bu gökadaların Samanyolu'ndan daha büyük ve gelişmiş olduğu ortaya çıktı. Bu keşif, daha önce yapılan çalışmaları da destekliyor.
Bilim insanları, bu gökadaların nasıl oluştuğunu anlamak için bir stres testi uyguladılar. Bu test, evren hakkında bildiklerimizi açıklayabilecek yeni bir şey bulmamız gerektiğini gösterdi, en azından bilim insanları öyle söylüyor.
Nature Astronomy dergisinde yayınlanan bir makalenin yazarı ve Texas Üniversitesi'nden Profesör olan Mike Boylan-Kolchin, bu konuda şöyle diyor: "Bu gökadaların kütlesi doğruysa, bilmediğimiz bir şeyler var demektir. Galaksi oluşumu veya kozmoloji ile ilgili yeni bir fikre ihtiyacımız var. Belki de evren, Büyük Patlama'dan sonra düşündüğümüzden daha hızlı genişliyor ve bu da yeni güçler ve parçacıklar anlamına geliyor."
Profesör Boylan-Kolchin'in makalesi "Yüksek kırmızıya kayması olan galaksi adaylarıyla ΛCDM'yi stres testi" başlığını taşıyor. ΛCDM, karanlık enerji ve soğuk karanlık maddeyi içeren kozmolojinin standart modelidir.
Gözlemlenen gökadaların sıradışı olmaları, gazlarının çoğunu yıldızlara dönüştürmüş olmalarından kaynaklanıyor. Normalde galaksiler gazlarının sadece %10'unu yıldızlara dönüştürür. Bu durum, teorik olarak mümkün olsa da beklenmedik bir sapmadır.
Demek ki neymiş biz insanların düşündüğünün aksine evren henüz her şeye hazır olmadığımızı söylüyor.
Kaynak: 1
Yorumlar
Resmen uyarmış evren
Demek ki hazır değilmişiz!
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız